EMC-STRALING MINIMALISEREN IN SCHAKELSYSTEMEN EN VERDEELINRICHTINGEN

Door Pflitsch
1 oktober 2022
author-image

Elektromagnetische invloeden kunnen de gevoelige (besturings)elektronica van machines beïnvloeden en storingen veroorzaken waardoor een machine stil kan komen te staan. Welke maatregelen neemt u als engineer of e-installateur in de paneelbouw om dit te voorkomen? 

Als engineer of e-installateur in de paneelbouw heeft u elke dag te maken met het ontwerpen of installeren van schakelkasten, verdeelinrichtingen en besturingspanelen.

Elektromagnetische invloeden kunnen de gevoelige (besturings)elektronica van machines beïnvloeden en storingen veroorzaken waardoor een machine stil kan komen te staan. Wanneer je de juiste maatregelen neemt, voorkomt u dat elektromagnetische straling de werking van je apparaten belemmert (immuniteit) en voorkomt u tegelijkertijd dat je apparatuur zelf elektromagnetische storingen veroorzaakt (emissie).

Hemmink: grip op elektromagnetische straling

Hoe krijgt u grip op elektromagnetische stralingen?

  • Check of het apparaat of de apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn.
  • Zorg dat kabels en apparaatkasten betrouwbaar tegen elektromagnetische straling zijn afgeschermd. 
  • Controleer de gestelverbinding: is de oppervlakte van het contactvlak 360° rond afgemonteerd en is het aardscherm laagohmig, inductief en aan beide zijden aan aarde geplaatst?

Meer weten over onze oplossingen? Download het EMC-whitepaper

In het gratis whitepaper ‘Grip op elektromagnetische straling’ legt Hemmink uit wat EMC is, wat de risico's zijn én hoe je je installatie duurzaam kunt afschermen en zo elektromagnetische interferentie voorkomt. Veel EMC-storingen kunnen immers voorkomen worden wanneer in het ontwerpstadium van een paneel rekening wordt gehouden met elektromagnetische compatibiliteit. 

Download het whitepaper op de website van Hemmink: 

Hemmink kabelkwartel

Het belang van EMC-kabelwartels

Kabelwartels spelen bij de EMC-afscherming van een installatie een belangrijke rol. Zij kunnen voorkomen dat een machine in storing valt en langdurig buiten gebruik is. Een stilstaande machine kan al snel een hoge kostenpost worden. Met een investering in kwalitatief hoogwaardige kabelwartels voorkom je onnodige machinestilstand, dure reparaties en ad-hoc serviceritten van medewerkers om deze reparaties uit te voeren. 

EMC-oplossingen van Pflitsch

Met de blueglobe TRI-kabelwartels van Pflitsch, verkrijgbaar in messing en RVS, kun je je installatie betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische stralingen. Deze EMC-kabelwartels zijn volop verkrijgbaar bij de Technische Unie. 

De blueglobe TRI-kabelwartel kenmerkt zich door de unieke driehoekige veer die voor een gegarandeerde 360 graden EMC-afscherming zorgt. De andere kenmerken van de blueglobe TRI zoals het grote dichtbereik, de beschermingsgraad IP 68 en de hoge trekontlasting liggen duidelijk boven de norm EN 50262. Dat alles maakt duidelijk dat het hierbij om een kwalitatief hoogstaande en betrouwbare kabelwartel gaat.  

Bekijk alle blueglobe TRI EMC-kabelwartels in de webshop of vraag uw Technische Unie-contactpersoon naar alle mogelijkheden.

Ontdek Hemmink EMC kabelwartels Pflitsch