ZONNEPANELEN EN DUURZAME INSTALLATIES AANSLUITEN OP DE GROEPENKAST

Door Eaton
1 juni 2022
Eaton

De energietransitie leidt tot toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie. We passen zonnepanelen en warmtepompen toe en het elektrisch laden van auto’s is sterk in opkomst.

Aanpassingen groepenkast door zonnepanelen

De aansluiting van zonnepanelen (PV) en duurzame installaties vraagt om aanpassingen aan het ontwerp van de groepenkast. Zonnepanelen kunnen worden beschouwd als een extra voeding, naast de traditionele netaansluiting. Hierdoor kan een hogere stroom in de groepenkast optreden dan de maximale stroomwaarde waarop deze berekend is.

Deze hogere stromen en ook de hoge gelijktijdigheid van duurzame installaties zorgen ervoor dat de groepenkast tegenwoordig zwaarder wordt belast dan dat we in het verleden gewend waren. Want in traditionele woonhuisinstallaties zijn piekbelastingen vaak van korte duur (bijvoorbeeld wanneer de wasmachine het water verwarmt).

Wanneer zonnepanelen worden toegepast, kan de PV-groep in de groepenkast op zonnige dagen langdurig en zwaar worden belast. Hetzelfde geldt voor een eindgroep wanneer hierop een warmtepomp is aangesloten of de accu van een elektrische auto via deze eindgroep wordt opgeladen. Voor deze specifieke groepen geldt dan een gelijktijdigheid van 1, in plaats van een gelijktijdigheid van bijvoorbeeld 0,6 voor algemene eindgroepen. Hier moet dus serieus rekening mee worden gehouden. Gebeurt dit niet, dan kunnen de temperaturen in de groepenkast ongewenst hoog oplopen, met als gevolg ongewenst afschakelen van eindgroepen of in het ergste geval zelfs brand.

Systeem 55 PV-ready groepenkast

De Systeem 55 PV-ready groepenkasten van Eaton zijn speciaal ontworpen voor het aansluiten van PV-installaties en de daarbij horende hogere stroom en kunnen naast de algemene eindgroepen ook worden voorzien van eindgroepen voor (toekomstige) belastingen met een hoge gelijktijdigheid, zoals een EV-laadgroep of warmtepomp.

De Systeem PV-ready groepenkasten zijn getest conform de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 en voorzien van KEMA-KEUR.

Meer informatie over de nieuwe Systeem 55 PV-ready groepenkasten is te vinden op de Eaton website www.eaton.nl/groepenkast.

Met de  Eaton Groepenkastconfigurator kunt u uw eigen Systeem 55-groepenkast samenstellen. 

Update september 2022: Hoezo is dit systeem 'PV Ready'?

Via de socials ontvangen we vragen over wat er precies PV Ready is aan dit systeem. Eaton zegt hierover:

"De PV-ready groepenkast is volledig aangepast voor PV-stroom. Dit betekent dat de bedrading hieraan voldoet en de groepenkast is voorzien van een 63 A aardlekschakelaars. Daarnaast zijn ze getest conform de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 en voorzien van KEMA-KEUR. Dit zorgt ervoor dat de warmtehuishouding van de groepenkast technisch geschikt is voor PV. "

Ontdek Eaton Systeem 55