DENK AAN EEN DECENTRALE GROEPENKAST BIJ EXTRA ENERGIEVRAAG!

Door Eaton
18 augustus 2022
Eaton

Met het afkoppelen van de gasaansluiting, neemt het belang van een betrouwbare en krachtige elektrische installatie toe. De Eaton Systeem 55 keukenverdeler en de PV-verdeler zijn praktische en betrouwbare oplossingen voor extra energievraag.

eaton huis schema

Decentrale groepenkast als alternatief voor aanpassing groepenkast bij elektrificering van de woning

Nederland gaat meer en meer van gas naar elektriciteit. In 2050 zal er in heel Nederland niet meer op gas gekookt of gestookt moeten worden. In de aanloop daarnaartoe zie je nu al dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om van het gas af te gaan. Met het afkoppelen van de gasaansluiting, neemt het belang van een betrouwbare en krachtige elektrische installatie toe. De groepenkast speelt een belangrijke rol bij het veilig verwerken en verdelen van steeds grotere hoeveelheden elektriciteit. Een deel van die uitdaging wordt tegenwoordig opgelost met decentrale verdelers.

In de keuken maken gasfornuizen en -ovens plaats voor inductiekookplaten en elektrische ovens. Voeg daarbij de kokend waterkraan en tal van andere apparaten toe en het is duidelijk dat een moderne keuken een veelvoud aan elektrisch vermogen. Bij nieuwbouwwoningen wordt daar rekening mee gehouden. Daar wordt standaard alvast een groot aantal leidingen getrokken tussen centrale groepenkast en de keuken.

Extra breek- en freeswerk?

Bij renovatie of verbouwing van een bestaande woning is dat meestal een ander verhaal. Om de gevraagde vermogens vanuit de groepenkast naar de moderne keuken te krijgen, moeten er extra leidingen getrokken worden. En dat betekent extra breek- en freeswerk. Dat is een arbeidsintensieve klus, waar de tijd en de menskracht voor ontbreken. Bovendien zitten bewoners daar ook niet echt op te wachten.

De elektrische beveiligingscomponenten voor de keuken hoef je niet per se onder te brengen in de centrale groepenkast. Het is ook goed mogelijk om die onder te brengen in een decentrale keukenverdeler. Dat is een compacte groepenkast, die je vrij eenvoudig in een keukenkastje plaatst. Deze decentrale verdeler wordt gevoed vanuit de centrale groepenkast via een distributiegroep. Het is een volwaardige verdeler, met voeding, een hoofdschakelaar en afgaande groepen die allemaal beveiligd zijn. Sommige decentrale systemen hebben standaard stekerbare aansluitingen. Dan kun je alle vermogensvragers inclusief wandcontactdozen stekerbaar aansluiten op de keukenverdeler. Voor de installateur betekent dat: weinig installatiewerk en bovendien relatief eenvoudig installatiewerk. In tijden waarin het moeilijk is om goed opgeleide medewerkers te vinden, is dat een welkom voordeel van deze oplossing.

Ontdek de Eaton Systeem 55 keukenverdeler en de PV-verdeler