ABB OCB-AANSLUITBLOKKEN VOOR VEILIGHEIDSSENSOREN

Door ABB
8 december 2022
ABB

Met de OCB introduceert ABB een nieuwe serie aansluitblokken voor veiligheidssensoren. De nieuwe serie zorgt voor een aanzienlijke vereenvoudiging van de sensorbekabeling en verkorting van de installatietijd.

Snel, veilig en efficiënt aansluiten

Veiligheid wordt in de industriële wereld met hoofdletters geschreven. Mede daarom moet alles op en aan een machine zo goed mogelijk zijn afgeschermd en beveiligd om de veiligheid van de gebruiker te garanderen. Veiligheidssensoren spelen daarbij een belangrijke rol. Voor het snel, veilig en efficiënt aansluiten hiervan biedt ABB nu de OCB-aansluitblokken. De blokken worden ingezet voor OSSD (Output Signal Switching Device)- en potentiaalvrij sensorsignalen.

Vereenvoudiging van het bekabelingswerk

Het gebruik van het OCB aansluitblok zorgt voor een aanzienlijke vereenvoudiging van het bekabelingswerk en verkorting van de installatietijd. Er kan namelijk worden volstaan met één kabel van de besturingskast naar het aansluitblok. Hierop kunnen vervolgens maximaal vier sensoren worden aangesloten. Het aantal draden naar de besturingskast kan zo met maximaal 75 procent worden gereduceerd.

OCB

Projecten sneller uitvoeren

De OCB-aansluitblokken worden in twee varianten en vier modellen geleverd om de sensoren in serie of individueel te schakelen met OSSD- en potentiaalvrije signalen. De M12-connectoren voor aansluiting van sensoren zijn daarbij snel en eenvoudig in gebruik en minimaliseren het risico op slechte verbindingen. Handig voor de installateur: extra programmering is met de OCB-aansluitblokken niet meer noodzakelijk. Met het aansluiten van de sensoren op de OCB en van de bedrading op de veiligheidscontroller is het geheel klaar voor gebruik.

Individuele statusinformatie

De M12-connectoren bieden ook voordelen bij het vervangen van defecte sensoren. Er kan worden volstaan met het loskoppelen van de defecte sensor en het aansluiten van de nieuwe. Extra configuratiewerkzaamheden zijn ook hierbij overbodig. Handig uit oogpunt van troubleshooting is de individuele statusinformatie die de OCB biedt van elke sensor. Dat maakt het gericht aanpakken van eventuele storingen wel zo eenvoudig. De behuizing van de OCB-aansluitblokken is volledig beschermd tegen stof en waterbestendig. In combinatie met het brede temperatuurbereik van -25 tot +80 °C maakt dat de OCB-serie bij uitstek geschikt voor zware omgevingen.

Industriële omgevingen

Ook in industriële omgevingen waar verhoogde eisen worden gesteld aan veiligheidsfuncties komt de OCB-serie aansluitblokken goed tot zijn recht. Met OSSD-verbinding bereikt het aansluitblok altijd veiligheidsniveau Cat 4/PL e. De potentiaalvrije sensoren met individuele veiligheidssignalen resulteren ook in Cat 4/PL e. Voor potentiaalvrije sensoren met seriële aansluiting kan, afhankelijk van de configuratie een veiligheidsniveau Cat 3/PL d worden bereikt.

Ontdek de OCB aansluitblokken van ABB