PERSLUCHTBESPARENDE SNELHEIDSREGELVENTIELEN VAN SMC

Door SMC
3 februari 2022
SMC

Voor engineers is perslucht zo’n belangrijk medium dat het vaak als de vierde nutsvoorziening in de industrie wordt genoemd – na elektriciteit, water en gas. Onderzoekers schatten dat ongeveer 5% tot 25% van de industriële elektriciteitsvoorziening wordt gebruikt om omgevingslucht te comprimeren naar perslucht.

Een stap om het persluchtverbruik en de bijbehorende CO₂-uitstoot te verminderen, is het verlagen van de druk tijdens ‘niet-productieve slagen’.

SMC weet uit ervaring dat veel applicaties bij de klant een ‘niet-productieve slag’ hebben. In deze toepassingen levert een cilinder bij een uitgaande slag zijn volledige kracht, terwijl dit bij de ingaande slag niet het geval is. Een voorbeeld is een product dat geklemd, gelift of geperst moet worden.

Het energie-efficiënte antwoord van SMC hierop is de AS-R- & AS-Q-serie. De AS-R serie reduceert de werkdruk van de retourslag van een cilinder. Zo kan maar liefst 25% perslucht worden bespaard ten opzichte van een standaard snelheidsregelventiel. Na omschakeling naar de uitgaande slag voorkomt de AS-Q serie met zijn slowstart-functie het plotseling uitschieten van de zuigerstang. Zodra de cilinder in beweging is, wordt vervolgens de volledige druk doorgelaten.

De snelheidsregelventielen zijn eenvoudig te monteren, zeer compact en bijna twee keer zo licht (tot wel 81% gewichtsreductie) als bestaande standaard vergelijkbare componenten. Op deze wijze kan de industrie het persluchtverbruik van haar installaties eenvoudig verminderen.

Benieuwd wat u kunt besparen? Gebruik dan de Simple Saving Calculator van SMC en u berekent snel hoeveel u bespaart perslucht en kosten.

https://www.smc.eu/nl-nl/calculators/asr-simple-saving-calculator