ENERGIE BESPAREN MET SLIMME FREQUENTIEREGELAAR SINAMICS V20

Door Siemens
26 januari 2022
Siemens

Veel toepassingen met elektromotoren vergen tijdens de aanloop een hoog vermogen, terwijl hierna nauwelijks energie nodig is. De SINAMICS V20 heeft de oplossing om met dit gegeven energie te besparen.

Sinamics V20

De Sinamics V20 regelaars zijn de kleinste Siemens regelaars op de markt, geschikt voor o.a.
verpakkingsindustrie, food & beverage, transportsystemen en HVAC in de vermogens van 0,12 tot 30 kW.

De intuitieve gebruikersinterface maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de V20 frequentieregelaar in bedrijf te nemen via inbedrijfname wizards. Standaard is de regelaar al voorzien van meerdere functies die toepassing in diverse industriele installaties mogelijk maakt ook waar geen PLC besturing aanwezig is. Bijvoorbeeld de dubbele analoge ingang samen met de digitale in- en uitgangen maken een nauwkeurige PID regeling mogelijk. Ook een cascadeschakeling tot 4 pompen of ventilatoren is mogelijk met 1 regelaar. Verder behoren cavitatiebeveiliging, blockage clearing, flying restart en vorstbeveiliging tot enkele standaard mogelijkheden.

Om energie te besparen bij toepassingen waar na de start minder energie nodig is kan een geïntegreerde ECO modus worden ingeschakeld. Met deze functie detecteert de regelaar een terugloop van de stroomopname en zal hierbij automatisch de spanning op de motor verlagen met behoud van het gewenste toerental.

ECO-modus bespaart tot wel 20% energie

De optionele web-server module “Sinamics V20 Smart Access” vormt draadloze inbedrijfname, diagnose en bediening en kan worden gemonteerd op de voorzijde van de regelaar. Hiermee krijgt de gebruiker toegang tot de regelaar via een beveiligde WIFI verbinding met laptop, tablet of smartphone voor functies als parameter setting, bewaking van foutmeldingen en motorstromen. De web-server technologie vereist geen additionele software, de reeds aanwezige web browser op telefoon of laptop kan worden gebruikt.

Van 0,12 kW tot 1,5 kW bestond al langer de enkelfasige V20 regelaar, 200 tot 240Vac, met ingebouwd B filter waarmee de regelaar zonder aanvullende componenten toegepast mag worden in een publiek netwerk waar de hoogste eisen worden gesteld aan EMC afscherming.

Met de nieuwe bouwgrootte FSAD zijn ook de regelaars van 2,2 en 3 kW standaard voorzien van dit B filter. Tegelijkertijd zijn de inbouwmaten van de regelaar met 40% gereduceerd waarmee aanzienlijke ruimte in de schakelkast kan worden bespaard.

De V20 regelaars mogen strak naast elkaar in de kast worden gebouwd.

Ontdek Siemens Sinamics v20