VORST EN CONDENS EEN GEVAAR VOOR ELEKTRONICA

Door Rittal
21 december 2021
Rittal

Staat een schakelkast buiten? Dan vormen vorst en condensatie een gevaar voor de elektronica. Ook bij schakelkasten die binnen staan kan condensvorming optreden. Dit kan worden voorkomen door middel van effectieve verwarming.

Compacte elektronica

Vanzelfsprekend wilt u dat de elektronische componenten in uw schakel- of besturingskast optimaal (blijven) functioneren. Daarvoor is een goed geklimatiseerde behuizing wel een eerste voorwaarde. De toegepaste elektronica wordt namelijk steeds compacter en daardoor ook steeds gevoeliger voor externe invloeden als vorst en vocht. Een verwarmingselement biedt de gewenste bescherming. Zoals gezegd voorkomt een verwarmingselement condensvorming in schakel- en besturingskasten die binnen staan bij bedrijven. Daarnaast wordt het de laatste jaren steeds gangbaarder om schakelkasten ook buiten te plaatsen, bijvoorbeeld voor:

-       verkeersregelinstallaties;

-       pixelborden boven de snelweg;

-       de regeling van het waterniveau van een sloot;

-       het telefoonnetwerk dat steeds verder wordt uitgebreid.

Dit is mede mogelijk dankzij de toepassing van kastverwarming. Onze verwarmingselementen zorgen voor een minimale bedrijfstemperatuur in de installatie, ook als de omgevingstemperatuur extreem laag is bij vorst, of als de installatie is uitgeschakeld.

Thermostaat of hygrostaat?

Een verwarmingselement zal ook bij vorst de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing creëren als u het element aansluit op een thermostaat. Deze thermostaat schakelt het verwarmingselement automatisch in- en uit, zodat de temperatuur in de behuizing in elke situatie op de ingestelde waarde wordt gehouden.

Om de behuizing ook vrij van condens te houden, raden wij een combinatie van een thermostaat en een hygrostaat aan. De hygrostaat wordt hierbij ingesteld op de maximale luchtvochtigheid die in de behuizing mag optreden. Bij het overschrijden van deze waarde schakelt de hygrostaat de verwarming in totdat de luchtvochtigheid onder de ingestelde waarde komt. De thermostaat zorgt ervoor dat het niet te warm wordt in de behuizing. Belangrijk is wel dat het verwarmingselement op juiste plek in de behuizing wordt gemonteerd.