ALTIVAR FREQUENTIEREGELAARS VOLDOEN AAN DE STRENGSTE NORM VOOR ENERGIE-EFFICIËNTIE

Door Schneider electric
18 juni 2021
Schneider electric

Altivar frequentieregelaars voldoen aan de strengste norm voor energie-efficiëntie en zijn geclassificeerd als IE2. Met de Altivar Efficiency Calculator kunnen gebruikers in vijf stappen zien welk energie-efficiëntieniveau de regelaar haalt.

Nieuwe richtlijn voor elektromotoren en frequentieregelaars

Sinds 2009 stelt de EU met de Ecodesign richtlijn 640/2009 minimum energie-efficiëntie eisen aan elektromotoren van 0,75 tot 375 kW om fabrikanten aan te sporen energiezuinigere producten op de markt te brengen. Op 25 oktober 2019 hebben de EU lidstaten de minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars aangescherpt binnen de EU richtlijn 2019/ 1781. Deze richtlijn vervangt per 1 juli 2021 de verordening 640/2009. Elektromotoren met een vermogen van 0,12 kW tot en met 0,75 kW zullen vanaf deze datum aan de energie-efficiëntie classificatie IE2 moeten voldoen en elektromotoren tussen 0,75 kW en 1.000 kW aan de classificatie IE3. Voor frequentieregelaars gelden per deze datum aparte energie-efficiëntie classificaties.

Energie-efficiëntie frequentieregelaars

Met ingang van 1 juli 2021 wordt de energie-efficiëntie van frequentieregelaars gekenmerkt met een IE0, IE1 of IE2 classificatie welke is vastgelegd in de norm IEC61800-9. Deze classificatie vertelt hoe energiezuinig een frequentieregelaar is waarbij IE1 het ijkpunt is. Frequentieregelaars met een IE0 classificatie zijn 25% minder energie efficiënt en frequentieregelaars met een IE2 classificatie zijn 25% energie efficiënter. Frequentieregelaars die geschikt zijn voor elektromotoren van 0,12 kW tot en met 1.000 kW en met een nominale spanning tussen de 100 en 1000 VAC moeten met ingang van 1 juli 2021 voldoen aan de IE2 classificatie.

HUPPE

Altivar Efficiency Calculator

Altivar frequentieregelaars uit de series Altivar Machine, Altivar Process en Altivar Building voldoen aan de strengste eisen van de IEC 61800-9 norm en zijn geclassificeerd als IE2. Met de Altivar Efficiency Calculator introduceert Schneider Electric een hulpmiddel waarmee gebruikers kunnen aantonen dat de verliezen van de verschillende modellen in elke mogelijke configuratie voldoen aan energie-efficiëntie classificatie IE2. Daarnaast voldoen de frequentieregelaars aan de verordening IEC/EN 61800-9-2, waarin de maximale vermogensverliezen voor frequentieregelaars (Complete Drive Modules) en de combinatie van motor met frequentieregelaars (Power Drive Systems) getoond worden.

Vijf stappen

In vijf stappen kunnen gebruikers zien welke energie-efficiëntieniveau de frequentieregelaar haalt. Na het selecteren van de referentie van de frequentieregelaar en het kiezen van het type motor toont de Altivar Efficiency Calculator alle gegevens over de energie-efficiëntie volgens de acht punten die in de verordening EU 2019/781 aan bod komen en betrekking hebben op de verhouding tussen het koppel en het toerental. Tot slot toont de tool een analyse van de verliezen van de drive en de motor samen op dezelfde acht voorgedefinieerde punten. De testresultaten van de tool kunnen worden opgeslagen als een pdf-bestand.

Altivar Efficiency Calculator: https://altivar-efficiency-calculator.se.app

Ontdek Altivar frequentieregelaars

Meer over energiebesparen

Energiebesparing is een centraal thema binnen de industrie. Meld u in juni en juli 2021 aan voor BesparingsBoost-webinars van  SMC, ABB, LIKE energy, Grundfos en Technische Unie. Ontdek  verbeterpunten voor energiebesparing met onze overzichtelijke menukaart. Of volg de training ISO 50001: energiemanagement in de praktijk bij TU Campus.