WAT MAAKT EEN GOEDE BUITENKAST FUNCTIONEEL EN VEILIG?

Door Rittal
23 augustus 2021
Rittal

Natuurlijk moet een buitenkast veilig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat behuizingentechniek en klimatiseringsoplossingen bestemd zijn voor alle weers- en omgevingsomstandigheden?

Als uw installatie buiten opgesteld staat zijn de omstandigheden waarin de behuizing staat anders dan in een indoor-toepassing. Daarom zijn de eisen die aan buitenbehuizing gesteld worden anders.

Een outdoor-kast is constructief anders dan een indoor-kast. Dat komt doordat de omstandigheden ter plaatse wisselend zijn. Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden. Dit heeft weer behoorlijk invloed op - ook op lange termijn - goed en bij voorkeur ook duurzaam functioneren van uw installatie.

Omgevingsomstandigheden vragen om aanvullende maatregelen. Het is immers belangrijk de buiteninstallatie met de bijbehorende schakel-, verdeel-, of besturingskasten te beschermen.

Bijzondere bedrijfsomstandigheden vragen om doeltreffende maatregelen aan de constructie van de toegepaste kast. Naast dat de behuizing bijvoorbeeld bescherming tegen de weersomstandigheden biedt, moet deze ook weerstand bieden tegen schade door vandalisme met oog voor cybersecurity.  En natuurlijk vraagt ook de temperatuurhuishouding in de kast de nodige aandacht.

Voorkom oververhitting: enkelwandig of dubbelwandig?

Bij een opstelling buiten ontstaat extra opwarming van de behuizing door directe en diffuse zonne-instraling. In de loop van de dag verandert de invalshoek van de zonne-instraling. Verder speelt de basisconstructie van de behuizing een grote rol bij de opwarming door zonne-instraling. Een enkelwandige behuizing kan in extreme mate opwarmen. Bij een dubbelwandige behuizing is er weinig invloed van de zonne-instraling.  Dit komt door de geventileerde constructie met schoorsteeneffect.

Wees voorbereid op wisselende omstandigheden

Daar waarbij een indoor-opstelling de omstandigheden over het algemeen gelijk zijn, wisselen deze bij opstelling van uw installatie buiten nogal eens. Naast de wisselende weersomstandigheden spelen vele andere omgevingsfactoren een rol bij het bepalen van de juiste outdoor-oplossing. Tegen omstandigheden zoals de blootstelling aan corrosie , UV-licht, trillingen en elektromagnetische verstoringen kunt u treffende maatregelen nemen. Maar denk ook aan vandalisme en daarmee de plaats van opstelling. Ook geluid is een factor om rekening me te houden.

UV- en corrosiebestendig

Naast de hierboven beschreven belangrijke engineeringsitems, zijn ook de bestendigheid tegen corrosie en de invloed van UV-straling belangrijke aandachtspunten. De typische enkelwandige buitenbehuizing New Basic is gemaakt van aluminium, van nature goed bestand tegen corrosie, met een UV-bestendige coating.

Ook de nieuwe AX kunststofkasten hebben een prima UV-bestendigheid. Deze AX kunststof heeft de zware eisen van de toelatingen UL F1 outdoor rating (UL 746C) doorstaan en is halogeenvrij.

Ontdek Rittal buitenkasten