Zonnepanelen uit of aan? De impact van terugleverboetes.

Door Technische Unie
25 juni 2024
Technische Unie

De afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en terugleverboetes maken zonnepanelen minder aantrekkelijk. Installateurs merken dit: het aantal aanvragen daalt. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of het loont om zonnepanelen op zonnige dagen uit te schakelen om boetes te voorkomen.  

Terugleverboetes en onzekerheid

Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverboetes vanwege een overschot op het net. En nu de salderingsregeling per 2027 verdwijnt, creëert dit veel onrust bij zonnepaneeleigenaren. PV-installateurs merken al een tijd een daling in de aanvragen voor zonnesysteeminstallaties. Consumenten weten namelijk niet meer waar ze aan toe zijn en of zonnepanelen nog wel rendabel zijn.
En ook veel zonnepaneleneigenaren vragen zich af of het niet beter is om de panelen op zonnige dagen helemaal uit te schakelen om terugleverboetes te voorkomen. Advieswebsite Independer zocht uit of dat loont. 

Uitschakelen zonnepanelen: alleen rendabel in specifieke situaties

Independer kwam er na een berekening op uit dat het uitschakelen van zonnepanelen niet rendabel is als je meer verbruikt dan opwekt, want: salderen kan nog tot 2027.  

Independer maakte een berekening met meerdere situaties. 
Uiteindelijk bleek het antwoord vrij specifiek: als je méér teruglevert dan je verbruikt, is het in alle gevallen rendabeler om de zonnepanelen aan te laten staan. Maar: lever je maar een klein beetje meer terug dan je verbruikt, dan verschilt het per energieleverancier of het loont of niet. In specifieke gevallen kun je er dus voor kiezen om de panelen soms uit te schakelen.

Overigens gaat het niet om honderden euro's verschil, maar om tientjes op jaarbasis. Bekijk de berekening van Independer hier. 

Stroom benutten met energiemanagement

Een andere manier om met overtollige zonnestroom om te gaan, kan door middel van energiemanagement. Zo kan een energiemanager ervoor zorgen dat de stroom wordt gebruikt om bijvoorbeeld de boiler op te warmen, de auto te laden of een eventuele thuisbatterij op te laden. En dat precies op het moment dat de meeste stroom wordt opgewekt. Lees hier meer over energiemanagement

Efficiënter stroomgebruik met een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract in plaats van een vast contract kan ook voordelig zijn met zonnepanelen. Met een dynamisch energiecontract heb je niet te maken met de salderingsregeling en ook niet met terugleverboetes.

Ook kan een dynamisch energiecontract zonnepaneleneigenaren geld opleveren, als ze hun energieleverancier laten handelen met hun zonnestroom. Stroomleveranciers die dynamische contracten aanbieden, willen handelen met de zonnestroom, ten gunste van klanten.

Als dat nog niet aan de orde is loont het om je stroomopwek goed in de gaten te houden, zodat je je apparaten aanzet zodra je veel opwekt. Ook hier kan een energiemanagementsysteem een goede oplossing zijn. Lees meer over zonnepanelen in combinatie met een dynamisch energiecontract.

Stroom opslaan in een thuisbatterij

Levert een zonnestroomsysteem behoorlijk veel stroom terug aan het net, dan zou een thuisbatterij een optie kunnen zijn. Met een slimme thuisbatterij wordt overtollige stroom opgeslagen in de batterij, om op een later moment weer te gebruiken. Ook zijn er al batterijen op de markt die zelf 'handelen' op het net. Zo trekken ze de stroom uit het net zodra de prijs laag is en leveren ze het voor een gunstige prijs weer terug. 

Energiemanagement: optimaliseren is winst

Energiemanagement betekent het beheren, beïnvloeden en monitoren van het energieverbruik van een woning, gebouw, bedrijf of fabriek. Door gebruik te maken van energiemanagement wordt het energieverbruik in gebouwen verminderd.