De afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en de 'terugleverboetes' van energieleveranciers roepen vragen op. Is investeren in zonnepanelen nog wel rendabel? Het antwoord is stellig: ja, zonnepanelen blijven een waardevolle investering voor woningen.
Zonnepanelen blijven in 2024 nog steeds een rendabele investering
Huiseigenaren met zonnepanelen zijn misschien opgeschrikt door het nieuwe hoofdlijnenakkoord. De salderingsregeling die eerst vanaf 2031 werd afgeschaft en toen ineens niet meer, wordt nu alsnog (waarschijnlijk) vanaf 2027 al afgeschaft. En dan ook niet met afbouw, maar direct.
Daarnaast komen er steeds meer energieleveranciers bij die terugleverkosten rekenen. Is de investering in zonnepanelen nu nog wel rendabel? Gelukkig zijn er veel meer factoren die van belang zijn bij de aanschaf van zonnepanelen.
Lagere energiekosten, ondanks afschaffing salderen
Ondanks alle nieuwe kosten en maatregelen blijft de energierekening van huiseigenaren met zonnepanelen lager dan die van huishoudens zónder zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen besparen dus alsnog geld op de energierekening, ook ná 2027. Er wordt immer minder stroom verbruikt van het net en voor de stroom die wordt teruggeleverd, ontvangen eigenaren vooralsnog een vergoeding van de energieleverancier.
De hoogte van deze vergoeding wordt door de overheid vastgesteld en zal de komende jaren geleidelijk afnemen.
Overigens kunnen zonnepaneleneigenaren ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Bij dit type contract verreken je het verbruik niet met de teruglevering. Je ontvangt voor de stroom die wordt teruggeleverd een marktconforme prijs, die per uur kan fluctueren. Met zonnepanelen kan dat super gunstig zijn. Lees meer over een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen.
Kelderende prijzen van zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink gedaald. De prijzen zitten nu zelfs onder het prijsniveau van december 2023. En toen bereikte de zonnepanelenbranche een dieptepunt. Deze prijsdaling had te maken met het sluiten van de Amerikaanse markt voor zonnepanelen uit China.
Het aanbod PV-panelen uit China werd hierdoor voor de Europese markt een stuk groter.
Maar ook de coronacrisis speelde mee. Door de pandemie is er een vraaginflatie ontstaan. Waar de voorraad eerst te weinig was, nam de vraag naar zonnepanelen wel exponentieel toe. Er werd teveel ingekocht. Achteraf onnodig.
Het laatste punt is bekend: de onzekerheid op de Nederlandse markt na de afschaffing van de salderingsregeling, de terugtrekking van die regeling door de Eerste Kamer en vervolgens een vervroegde afschaffing door de nieuwe coalitie. Onrust en onzekerheid alom.
Deze factoren zorgden er dus voor dat de prijs van PV-panelen flink daalden. Voordeel daarvan is dat als een woningeigenaar ze nú aanschaft, de aankoopprijs veel goedkoper is en de investering sneller is terugverdiend.
Aanschaf zonnepanelen is een langetermijnbeslissing
En ja, de terugverdientijd van zonnepanelen is iets langer dan voorheen, maar nog steeds aantrekkelijk. Investeren in zonnepanelen is namelijk een langetermijnbeslissing. De voordelen, zoals lagere energiekosten, minder afhankelijkheid van het net en een hogere woningwaarde, wegen ruimschoots op tegen de initiële investering.
Beter energielabel met zonnepanelen op het dak
Na de installatie van zonnepanelen, krijgt de woning ook een beter energielabel. Bij het plaatsen van 8 PV-panelen gaat het label meestal één stap omhoog. Het energielabel heeft bijna altijd een gunstig effect op de waarde van de woning. Zonnepanelen laten de waarde van de woning dus stijgen.
Zonnepanelen zijn in 2024 nog steeds een waardevolle investering
Al met al bieden PV-panelen tal van voordelen, waaronder lagere energiekosten, een hogere waarde van de woning en een lagere CO2-uitstoot. Ondanks de afschaffing van de salderingsregeling, blijven zonnepanelen een rendabele investering met een aantrekkelijke terugverdientijd.