Energiemanagement met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Door Technische Unie
8 oktober 2023
Technische Unie

Slim omgaan met energie en onafhankelijker zijn van de schommelingen in energieprijzen, wordt steeds belangrijker. Zeker nu we allemaal hebben gezien dat de energieprijzen ineens omhoog kunnen schieten. Wanneer je je eigen stroom opwekt met zonnepanelen kun je je stroomkosten min of meer zelf in de hand houden. Met een dynamisch energiecontract kun je inzicht krijgen in de opwek en verbruik van je elektriciteit. En dat kan voor uw aanstaande klanten die zonnepanelen overwegen, heel handig zijn. 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract variëren de elektriciteits- en gastarieven voortdurend, waarbij de prijzen per uur worden herzien volgens de merit order-methode. Op momenten dat er veel duurzame energie wordt opgewekt, dalen de elektriciteitsprijzen. Ze stijgen weer wanneer er minder (duurzame) energie beschikbaar is.

Is een dynamisch energiecontract dan wel aantrekkelijk zolang de salderingsregeling nog geldt? Met salderen wordt immers de zelf opgewekte energie die je teruglevert aan het net, verrekend met het verbruik. Met een dynamisch energiecontract worden de kosten van uur tot uur berekend voor je teruglevering. In de praktijk is de vergoeding dan vaak minder hoog dan als je met een vast contract saldeert aan het net. 

Onder de salderingsregeling mag overtollige zonne-energie die je niet zelf gebruikt, worden teruggeleverd aan het energienet. Als je een vast of variabel energiecontract hebt, wordt aan het einde van het jaar je opgewekte zonne-energie verrekend met je energieverbruik. Als er aan het eind van het jaar nog steeds een overschot aan teruggeleverde stroom is, ontvang je een terugleververgoeding per kWh.

Een dynamisch energiecontract werkt anders. Hierbij 'saldeer' je niet aan het einde van het jaar; je ontvangt een dynamische kWh-vergoeding op het moment van het salderen. 

Voordelen dynamisch energiecontract met zonnepanelen

  • Flexibiliteit:
    Je produceert overdag meer stroom. Zo kun je het energieverbruik verschuiven naar momenten waarop de energieprijs lager is. Door overdag stroomvretende apparaten te gebruiken en de auto te laden tijdens daluren, bespaar je op energiekosten.
  • Bewust energieverbruik:
    Het gebruik van een dynamisch energiecontract maakt je bewuster van je energieverbruik en moedigt aan om efficiënter met energie om te gaan. Wanneer de energieprijzen hoog zijn, is het verstandig om dan juist niet de auto te laden of de droger te gebruiken.
  • Duurzaamheid:
    Het stimuleren van flexibele energiecontracten kan de groei van hernieuwbare energiebronnen bevorderen.

Salderingsregeling stopt (waarschijnlijk)

Als een huishouden nu stroom teruglevert aan het net krijgt het nog een vergoeding en is salderen juist gunstig voor de energierekening. Daar komt helaas verandering in. Het wordt drukker op het net en daar is het niet op voorbereid. Zonnepanelen schakelen soms zelfs helemaal uit zodra ze gaan terugleveren, zonder dat een zonnepaneleneigenaar dat merkt. 

Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven daarom stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan het (waarschijnlijk) helemaal niet meer. De opgewekte stroom moet je dus zelf gaan gebruiken. 

Energiemanagement

Energiemanagement wordt, wat voor regelingen er ook nog komen, essentieel voor het effectief gebruik van (zonne-)energie Het gaat om het bewust beheren en optimaliseren van de energieproductie en consumptie. Een slim energiemanagementsysteem kan de energieproductie van zonnepanelen in realtime monitoren en de energievraag van het huishouden of gebouw voorspellen.

Op basis van deze gegevens kan het systeem automatisch apparaten aansturen om op de meest efficiënte tijdstippen te werken. Bijvoorbeeld door de wasmachine te laten draaien wanneer de zon schijnt en de energieproductie hoog is. Door gebruik te maken van energiemanagement kunnen huishoudens en bedrijven de opgewekte zonne-energie optimaal benutten en worden de stroomprijzen van leveranciers minder belangrijk.

Energiemanagement: slim en efficiënt met zonne-energie

Energiemanagement wordt steeds belangrijker door de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling en de onzekere energieprijzen. Meer weten? Lees hier alles over de oplossingen.