Energiemanagement: optimaliseren is winst

Technische Unie
1 februari 2024
Technische Unie

Energiemanagement staat voor het optimaliseren van de energiestromen in een woning, kantoor- of utiliteitsgebouw of fabriek. Voor grote energieverbruikers is energiemanagement al verplicht. Ook voor woningen wordt het steeds belangrijker om efficiënter met energie om te gaan. De kosten die je bij veel energieleveranciers moet betalen voor het terugleveren van stroom en netcongestie zorgen ervoor dat energiemanagement bij iedereen op de agenda komt te staan.

Onze Adviseurs Energiemanagement

Meer weten of starten met energiemanagement? Neem contact op met onze adviseurs Energiemanagement van Team Duurzaam.

Leander van den Bos

Tim Zeestraten
e-mail

John Heskes

Edgar van Praat
e-mail

Skander Hasni
e-mail

Het doel van energiemanagement is om de energieprestaties van het gebouw of woning te verbeteren, waardoor de energiekosten afnemen en de milieu-impact vermindert. 

Voor huishoudens vormen energiekosten een aanzienlijk deel van hun uitgaven. Met de huidige stijgende energieprijzen is dit aandeel alleen maar toegenomen.

Sinds 2023 zijn in Nederland bedrijven en instellingen met een jaarverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze maatregelen zijn opgenomen in de Erkende maatregelenlijst (EML). 

Wat is energiemanagement?

Om energiemanagement goed uit te voeren is een energiemanagementsysteem (EMS) nodig. Voor we uitleggen wat een EMS inhoudt, gaan we terug naar de basis: wat ís energiemanagement?

Energiemanagement betekent eigenlijk het beheren, beïnvloeden en monitoren van het energieverbruik van een woning, gebouw, bedrijf of fabriek.

Door gebruik te maken van energiemanagement kunnen huishoudens, bedrijven, utiliteitsgebouwen of fabrieken hun energieverbruik verminderen. Dit wordt bereikt door het in kaart brengen van energiestromen en vervolgens het implementeren van energiebesparende maatregelen.

Hieronder ziet u in beeld uitgelegd hoe energiemanagement werkt:
 

Image

Hoe werkt een energiemanagementsysteem?

Energiemanagement regel je met een energiemanagementsysteem. Een (EMS) is een combinatie van hard- en software dat energiemanagement mogelijk maakt. De belangrijkste aspecten en functies van een EMS zijn in de visual in beeld gebracht. Hoe die functies precies werken lees je hier>>

Waarom energiemanagement?

Naast het verminderen van de energiekosten (die alleen maar stijgen) en de problemen met het net die steeds meer opspelen, moeten bedrijven ook steeds meer voldoen aan wet- en regelgeving rondom energiemanagement. 

Voldoen aan regelgeving

Vanwege 'The Green Deal' van de Europese Unie worden de voorschriften voor energieverbruik steeds strenger om klimaatverandering tegen te gaan. Dit brengt meer regelgeving met zich mee, zoals de EED-auditplicht, het Activiteitenbesluit Milieubeheer, de CO2-prestatieladder (voor bedrijven die certificering nastreven), en de Informatieplicht Energiebesparing. Lees verder over de wet- en regelgeving rondom energiemanagement>>

Training ISO 50001: Energiemanagement in de praktijk

TU Campus biedt de training ISO 50001: Energiemanagement in de praktijk.
In deze training leer je alles wat je moet weten om een efficiënt energiemanagementsysteem op te zetten en in te voeren. Na afloop kun je aangeven waarom maatregelen genomen moeten worden en wat dit betekent voor een organisatie. Daarnaast leer je hoe je daarmee het management van de organisatie overtuigt. Lees meer over de ISO 50001-training op TU Campus

Hulp nodig met energiemanagement?

Heeft u specifieke vragen over energiemanagement, wilt u meer weten van de producten die wij aanbieden óf heeft u onze expertise nodig bij een klus? Schroom niet om contact op te nemen met Team Duurzaam via [email protected]