Energiebesparingsplicht 2024: waar moet u aan voldoen?

Door Technische Unie
1 februari 2024
Technische Unie

Verduurzaming in gebouwen is niet alleen een wens, maar ook een plicht volgens de Europese commissie én Nederland. De doelstelling: emissievrije gebouwen in 2050. De eisen rondom verduurzamen worden beschreven in de Europese richtlijnen uit de Energy Performance of Building Directive (EPBD III). Voor de Nederlandse markt geldt de wetgeving van de Energiebesparingsplicht. Maar hoe kunt u voldoen aan de energiebesparingsplicht 2024?

Rapportage deadlines

Iedere vier jaar moeten gebouwbeheerders de uitgevoerde energiebesparendemaatregelen rapporteren aan het betrokken bevoegd gezag. In de meeste gevallen is dit de gemeente. De laatste deadline was de energiebesparingsplicht 2023 in december van vorig jaar. Over exact vier jaar op 1 december is de eerstvolgende deadline van de energiebesparingsplicht 2027. Als gebouwbeheerder kunt u de rapportage invullen via het E-loket van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

Heeft u vragen over de energiebesparingsplicht van 2027? Neem dan contact op met de energiemanagementspecialisten van Technische Unie via [email protected].

Informatieplicht of Onderzoeksplicht: wat te rapporteren?

Een gebouw wordt onderverdeeld in één van de drie categorieën op basis van het energie- en gasverbruik:

Is het energie- en gasverbruik minder dan 50.000 kWh én minder dan 25.000 m3 gas per jaar? Dan komt u niet in aanmerking voor de energiebesparingsplicht.

Verbruikt het gebouw meer dan 50.000 kWh stroom óf 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet er gerapporteerd worden aan de hand van de Informatieplicht.

Is het verbruik vele malen groter? Vanaf 10.000.000 kWh stroom óf 170.000 m3 gas per jaar wordt u verplicht om te rapporteren via de Onderzoeksplicht

EED-auditplicht

Heeft u een onderneming met meer dan 250 full-time employees (fte) of een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én balans > 43 miljoen in Nederland? Dan wordt u verplicht tot een EED-auditplicht. Dit maakt geen onderdeel uit van de Energiebesparingsplicht. In de EED-auditrapportage staat een gedetailleerd overzicht van de energiestromen binnen uw onderneming.

Rapporteren voor de Energiebesparingsplichten of de EED-auditplicht doet u via het E-loket op Mijn RVO. Hier vindt u ook hulpmiddelen zoals een Erkende Maatregelenlijst (EML). Hierin staan alle energiebesparingsmogelijkheden met een maximale terugverdientijd van 5 jaar. 

Benieuwd in welke categorie uw gebouw valt? Vul het stappenplan in van het RVO.

Vragen over welke plichten voor u van toepassing zijn? Neem dan contact op met de energiemanagementspecialisten van Technische Unie via [email protected].

Projecten met Energiemanagementspecialisten

Kunt u hulp gebruiken bij de energiemanagement voor uw gebouw of dat van uw klant? Neem dan contact op met Team Duurzaam van Technische Unie. Wij denken graag met u mee. Benieuwd hoe wij bijdragen aan projecten? Lees dan de volgende artikelen:

Fabriek bespaart € 60.000 op perslucht

Fabriekshallen zijn grote energieslurpers. Velen worden verplicht om te rapporteren over het energieverbruik. Daarnaast worden zij geacht om duurzaamheidsmaatregelen te implementeren. Een voorbeeld van verduurzaming binnen een fabrieks lees je hier.

Schoolgebouw van het gas af

In 2050 is de doelstelling om met alle gebouwen in Nederland van het gas af te zijn. Velen wensen nu al de overstap te maken door de hoge gasprijzen. Zo ook deze basisschool. Lees hoe dit is gedaan, wat de investering was en in hoeveel tijd dit terugverdient is.  

Verduurzamen met een EML

Moet u alle onderdelen uit het EML kunnen afvinken? Alleen de maatregelen die toepasbaar zijn op uw gebouw. Als u andere maatregelen heeft getroffen voor verduurzamen van het gebouw die niet in het EML staan, dan kunt u deze meenemen in de rapportage met een bijbehorende onderbouwing. Ook deze dragen bij aan het behalen van de energie neutrale doelstellingen van 2050.

Om te starten met energiemanagement en verduurzamen is het belangrijk om per gebouw in kaart te brengen hoe de processen verlopen. Vanuit de EED-auditplicht worden grote bedrijven en gebouwen verplicht om dit te doen. Maar het is verstandig om dit bij ieder gebouw te doen voor efficiënt verbeteren van de energiemanagement.

Het in kaart brengen van de energieprocessen laat zien waar het meeste energieverbruik en daarmee energieverlies plaatsvindt. Vervolgens kan de EML ondersteunen in de keuzes voor de beste energiebesparend oplossingen met het hoogste rendement.

Advies nodig over Energiemanagement?

Bent u op zoek naar meer informatie over Energiemanamgent of kunt u hulp gebruiken voor uw gebouw of dat van uw klant? Binnen ons Team Duurzaam is een focusteam voor Energiemanagement. Neem voor vragen, informatie en businesskansen contact op met de energiemanagementspecialisten: Tim Zeestraten, Edgar van Praat en Skander Hasni via [email protected].

Energiemangementspecialist

Tim Zeestraten - projectleider Duurzame Energieoplossingen

Trainingen over Energiemanagement

Bij TU Campus kunt u een training volgen over Energiemanagement in de praktijk volgens de ISO 50001. Maar ook over andere zaken zoals laadpleinen, smart industrie en data & smart building geven wij trainingen. Bekijk het volledige trainingsaanbod 2024 voor normeringen en richtlijnen met de onderstaande knop.