WAT IS LAGETEMPERATUURVERWARMING (LTV)?

Door Technische Unie
14 oktober 2020
Technische Unie

Lagetemperatuurverwarming (LTV) is een manier van het verwarmen van een ruimte waarbij de aanvoertemperatuur maximaal 55 graden Celsius is. Bij een cv-ketel kan dat oplopen tot 80 graden. LTV is er in de vorm van vloerverwarming, wandverwarming óf lagetemperatuur radiatoren.

Efficiënt verwarmen

Bij LTV wordt de temperatuur in het afgifte-systeem relatief laag gehouden. Doordat de aanvoertemperatuur bij LTV lager is, werkt het verwarmingssysteem efficiënter omdat er minder energie nodig is om water te verwarmen.

Energiezuinig én comfortabel

Verwarmen met LTV zorgt voor een constante en gelijkmatige manier van verwarmen op een lage temperatuur. Dit is energiezuinig omdat er minder gas of elektriciteit wordt verbruikt. Daarnaast zorg het gelijkmatige verwarmen voor een comfortabel gevoel omdat er minder pieken zijn bij het ‘opstoken’ van de woning.

LTV meest rendabel is goed geïsoleerde woning

Om energiezuinig te verwarmen is het noodzakelijk om een woning goed tot zeer goed te isoleren. In een goed geïsoleerde woning is LTV het meest rendabel.

Warmtepomp in combinatie met LTV

Een warmtepomp werkt in tegenstelling tot een cv-ketel met een lage temperatuur. Een warmtepomp is dan ook alleen rendabel in combinatie met vloerverwarming, wandverwarming óf lagetemperatuur radiatoren.

LTV beter voor gezondheid

LTV zorgt voor gezondere lucht in huis. Het vermindert namelijk stofschroei, zwevend stof in de lucht én stofmijt.

meer over...