Circulair installeren: ook eens proberen?

Watermanagement: neem zelf de touwtjes in handen

Binnen een kleine 6 jaar voor 50% circulair

Een wereld zonder afval is een uitdaging. Toch moet onze economie binnen een kleine 6 jaar al de helft minder afval produceren dan dat we nu doen. Voor installateurs, fabrikanten, maar ook voor ons als technische groothandel betekent dat verandering. Productieprocessen, verpakkingsmaterialen, de producten zelf; álles moet worden aangepast. Hoe beginnen we met deze andere manier van produceren, gebruiken en hergebruiken?

Circulair werken doen we samen

De lineaire weg van produceren, gebruiken en weggooien raakt achterhaald. Kennis en vakmanschap op het gebied van circulair bouwen en installeren zijn cruciaal voor het creëren van een duurzame leefwereld. Binnen de keten moeten we samen circulaire processen ontwikkelen. Als ketenregisseur willen wij die uitdaging samen met onze klanten en leveranciers aangaan en een circulaire economie samen mogelijk maken.

Zo zijn wij transparant in de webshop welke producten circulair zijn en op welke manier. Circulariteit is een groot onderdeel in ons Verpakkingsplan 2024-2025 én wij zetten wij alles op alles om ook onze CO2-uitstoot te verminderen. 

Ontdek het circulaire assortiment

Ons circulair assortiment breidt verder uit. Steeds meer leveranciers omarmen het circulaire principe en gaan anders om met de producten die ze op de markt brengen. Zo denken ze na over het gebruik van andere materialen, maar zorgen ze er ook voor dat een product hergebruikt of gerecycled kan worden. Bekijk hier hoe onze leveranciers dat aanpakken en welke producten in onze webshop al circulair zijn.

Wat is circulariteit?

Een economie zonder afval noem je ook wel een circulaire economie. Het komt neer op een economisch systeem waarin grondstoffen, onderdelen en producten na hun levensduur opnieuw worden ingezet. Dit betekent dat er geen afval meer is, of dat afval als grondstof voor nieuwe producten dient. Lees hier meer over circulariteit en het 3R-model.

Circulariteit bij Technische Unie

Een circulaire economie is een uitdaging. Ook voor Technische Unie. Productieprocessen, verpakkingsmaterialen, de producten zelf; álles moet worden aangepast. Bij circulariteit bestaat afval niet meer. Dat betekent dat ook wij minder afval moeten produceren. Bij onszelf, in de distributiecentra en op de vestigingen, maar ook voor onze klanten. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat zij minder weg hoeven te gooien? 

Verpakkingsplan 2024-2025

In ons Brancheplan verpakkingen leest u hoe we dit hebben aangepakt en wat onze doelen voor het komende jaar zijn. 

Circopomp en Circolektra

Daarnaast hebben wij onze vestigingen beschikbaar gesteld om oude elektromaterialen en cirulatiepompen in te leveren. Dit in samenwerking met Circolektra en Circopomp. Deze afgedankte producten krijgen een nieuwe bestemming door ze grotendeels te recyclen. 

Natuurvriendelijke lijn van ons huismerk Tradeforce

Ons eigen merk Tradeforce blijven we natuurlijk ook doorontwikkelen in samenwerking met experts. Duurzaamheid en circulariteit is voor daarin heel belangrijk. Zo ontstond een nieuwe lijn gereedschappen van een milieuvriendelijke kwaliteit die niet onderdoen aan de kwaliteit van de klassieke Tradeforce producten.

De kracht van deze producten ligt in het zorgvuldig samengestelde materiaal, gebaseerd op plantaardige oliën, natuurlijke waxen, vezels en mineralen. Deze biologische basis voorziet niet alleen in hoogwaardige prestaties, maar vermindert ook de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen. Lees hier meer over deze Tradeforcelijn.

Circulaire producten in webshop

Ook verkopen wij steeds meer producten die op een bepaalde manier circulair zijn. Om circulaire producten in onze webshop kenbaar te maken, zijn ze voorzien van een icoon. Zo hebben onze duurzame producten (duurzamer ten opzichte van een soortgelijk product) een groen blaadje als icoon. Bij het zoeken naar een product vindt u rechts bij de filters het circulaire icoon, zodat u de circulaire varianten van een product kunt vinden. Circulaire producten in onze webshop herkent u aan de volgende 3 iconen. Er zijn 3 varianten van circulaire producten. Deze iconen zien er zo uit: 

Benieuwd naar de betekenis achter 'rethink', 'recycle' en 'reuse' die bij de circulaire iconen staan? Daar leest u meer over in het artikel over onze circulaire producten.  

Zó doen wij dat!

We moeten als groothandel hard aan de bak gaan om circulaire stappen te maken. Hierboven heeft u kunnen lezen waar we mee bezig zijn. Maar wij hebben ook een paar die van die stappen in beeld gebracht, zoals de productie van onze groene bakken en het recyclen van onze oude werkkleding...

Zo worden onze groene bakken gemaakt

Zo wordt onze oude werkkleding gerecycled

Circulair ondernemen: hoe begin je daarmee?

De overgang naar een circulaire economie biedt u, als installateur een scala aan kansen om uw bedrijf toekomstbestendiger te maken. Door producten langer mee te laten gaan, materialen te hergebruiken en innovatieve diensten aan te bieden, kunt u uw verdienmodel versterken, klantrelaties verbeteren en een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Maar hoe begin je dan met circulair installeren?

Wet- en regelgeving rondom circulariteit

Er is in Nederland wet- en regelgeving op het gebied van circulariteit die direct relevant is voor de installatiebranche. Lees om welke wet- en regelgeving dit gaat op deze pagina. 

Bedankt voor jullie duurzame en circulaire inzet!

Veel van onze leveranciers zijn al bezig met circulariteit. Ze hebben al circulaire producten die u kunt vinden in onze webshop, of ze zijn hard op weg hun bedrijfsprocessen en producten circulair te maken. Daarom willen wij deze leveranciers bedanken voor hun inzet. Een circulaire economie creëer je namelijk alleen door met de hele keten samen te werken. Wij willen al deze leveranciers dan ook hartelijk bedanken. Lees verder>>