CIRCULAIRE PRODUCTEN IN DE WEBSHOP: HOE HERKEN JE DEZE?

Door Technische Unie
1 september 2022
Technische Unie

Duurzame producten in onze webshop herkent u aan het groene blaadje en het energielabel. Nu kunt u ook circulaire producten herkennen. Hier hebben we een speciaal icoon voor ontworpen. Wat betekent dit icoon precies?

Waarom een nieuw icoon bij onze circulaire producten?

In 2030 moet onze economie al voor 50% circulair zijn, in 2050 volledig. Wij hebben het streven naar een circulaire economie dan ook omarmd. Zo zijn wij begonnen met het verkopen van circulaire producten. Een circulair product is zo ontworpen en geproduceerd dat er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen voor worden gebruikt én dat de materialen later zo goed mogelijk kunnen worden hergebruikt. Ook levensduurverlenging door reparatie behoort tot de mogelijkheden. 

Hoe ziet een circulair product eruit?

Een circulair product ziet er niet anders uit dan u gewend bent. Voorbeeld: een circulaire koffie-2-go beker is ontworpen om weer makkelijk uit elkaar te kunnen halen, her te gebruiken of te repareren. Aan de buitenkant ziet u daar niets van. Bij een circulair product in onze webshop tonen wij bijvoorbeeld een 'end-of-life instruction'. Hierin legt de fabrikant uit welke onderdelen er in het product zitten en waar de grondstoffen vandaan komen. Ook staan er reparatie- of upgradetips in en informatie over het retourneren van het product, zodat het uiteindelijk weer gerecycled kan worden. 

Deze circulaire iconen vindt u in de webshop

In onze webshop vindt u 7 variaties aan iconen die u tegenkomt bij circulaire producten. Een product kan namelijk circulair zijn op verschillende manieren. Hieronder ziet op welke manier een product circulair is en wat het inhoudt. 

 

Rethink
Circulair icoon Rethink

Bij producten met dit icoon is goed gekeken of alle materialen en grondstoffen echt nodig zijn én of ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Rethink betekent dan ook dat het product bij het ontwerp of herontwerp geschikt is gemaakt voor hergebruik. 
Producten met een dit icoon bezitten een Cradle to Cradle-certificaat. Dit is een onafhankelijk getoetst certificaat dat erop toeziet dat een producent voldoet aan strenge normen op diverse gebieden. 

Reuse
Circulair icoon Reuse

Met reuse wordt bedoeld dat de levensduur van het product wordt verlengd door hergebruik, reparatie, refurbishment (opknappen), remanufacuring (nieuwe producten maken van oude onderdelen) of repurposen (hergebruiken met een ander doel). De fabrikant tekent bij een reuse product een verklaring waarin hij aangeeft dat het product aan de eisen van reuse voldoet. 

Recycle
Circulair icoon Recycle

Recycle betekent dat een product aan het einde van de levensduur gedemonteerd kan worden en de materialen en grondstoffen worden hergebruikt. Voor een product met dit icoon moet de fabrikant een Life Cycle Assessment (LCA) overleggen waarin staat welke materialen en grondstoffen er in het product zitten én hoe het product uit elkaar gehaald en gerecycled kan worden.