MIJN PRODUCT HEEFT EEN CRADLE TO CRADLE CERTIFICAAT: WAT BETEKENT DAT?

Door Technische Unie
12 september 2022
Technische Unie

Nu duurzaam ondernemen steeds gangbaarder wordt, komt u het woord circulariteit ook vaker tegen. Een circulair product is een breed begrip voor producten die grotendeels of volledig uit hergebruikt materiaal bestaan. In dit artikel gaan we het hebben over de ultieme vorm van een circulair product: Cradle to Cradle. Maar wat ís dat precies?

De kringloop van wieg tot wieg

Cradle to Cradle, ook wel geschreven als Cradle2Cradle, is een naam voor producten waarvan de productieprocessen en materialen van het product een positieve impact hebben op het milieu. Cradle to Cradle betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’ oftewel een kringloop. De filosofie achter dit idee is dat alle materialen van een product na gebruik hergebruikt worden in een ander product. Uiteindelijk wordt gestreefd naar minder tot geen afval. En een positieve voetafdruk die je als bedrijf of consument achterlaat. 

De filosofie achter Cradle to Cradle

Cradle to Cradle is een ontwerpfilosofie van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Zij vonden dat ‘afval’ eigenlijk niet mocht bestaan. Alle grondstoffen en materialen die je gebruikt voor een product, moeten ook weer worden hergebruikt. Wanneer je een product recyclet wordt het product al hergebruikt, of de materialen ervan. Bij Cradle to Cradle gaat het nóg verder. Hierbij mag het gehele product namelijk geen enkele waarde verliezen. Dus álle materialen en grondstoffen van het product moeten worden hergebruikt. Het product moet na gebruik dus net zo goed of nóg beter gemaakt worden. Je kunt dit ook wel ‘upcycling’ noemen. 

Cradle to Cradle certificaat

De bedenkers van de Cradle tot Cradle-filosofie hebben ook een keurmerk ontwikkeld. ‘Cradle to Cradle Certified’. Met deze certificering hopen de bedenkers dat het fabrikanten aanspoort om hun producten en productieprocessen stap voor stap te verbeteren totdat er geen negatieve milieu impact meer is. 

Cradle to Cradle: de 5 niveaus

Een Cradle to Cradle-product herken je aan een speciaal certificaat. Dit is een internationaal keurmerk met 5 niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Als een fabrikant een certificaat wil, wordt het product gecontroleerd op de samenstelling van alle materialen, de mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, het gebruik van hernieuwbare energie, het gebruik van duurzaam waterbeheer én de sociale rechtvaardigheid. Flinke eisen dus! De eisen verschillen overigens wel per productgroep.

De beoordeling van een Cradle to Cradle-product wordt ieder jaar door onafhankelijke bureaus opnieuw gedaan. Op Cradle to Cradle-producten staat meestal een zichtbaar beeldmerk. Dit zie je bijvoorbeeld bij bouwmaterialen, papierwerk of zonnepanelen. Sommige producten hebben dit niet, maar er staat wel in de productomschrijving dat ze zijn geproduceerd volgens de eisen van Cradle to Cradle Certified. Deze producten voldoen dus wél volledig aan de eisen van het certificaat. 

Cradle to Cradle-producten in TU webshop

Logo Cradle to Cradle

Het aanbod van circulaire producten in onze webshop groeit gestaag. De meeste circulaire producten zijn Recycle. Cradle to Cradle producten zijn in de minderheid, maar naar verwachting wordt dit aandeel met de tijd groter. Veel leveranciers worstelen nog met deze nieuwe manier van denken en produceren. Dit heeft tijd nodig, maar het is begin gemaakt.

GROHE is één van onze leveranciers die streven naar het hoogste niveau van duurzaamheid. Op dit moment heeft GROHE meerdere producten die het gouden Cradle tot Cradle-certificaat bezitten. Deze kranen vindt u hier in onze webshop.

Andere circulaire producten kunt u vinden door te filteren op circulaire producten in de webshop. De komende maanden werken wij hard achter de schermen om al deze producten van het juiste filter te voorzien zodat u ze snel én makkelijk vindt.