Elektrotechniek

Elektrotechniek vormt de basis voor veilige, efficiënte en duurzame elektrische installaties. Van het aanleggen van een betrouwbare infrastructuur tot bescherming en gemak van het systeem - elektrotechniek biedt dé oplossingen die elke installatie nodig heeft.

Denk bijvoorbeeld aan materialen voor een veilige aarding van systemen en verbindingsmaterialen die zorgen voor een stabiele stroomvoorziening. Ook inbouwdozen, verdeelkasten, schakelmateriaal en praktische stekkeroplossingen maken deel uit van de wereld van elektrotechniek. 

Bij ons vind u alles wat nodig is om elektrotechnische installaties naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe wij kunnen bijdragen aan uw projecten met een groot aanbod aan elektrotechnische producten in vele merken.

Daarom Technische Unie

Image
  • Voor 20:00 uur besteld,
    morgen geleverd
  • Deskundig advies
  • 37 lokale vestigingen
  • 1-uursdienst
  • Nachtlevering
  • 24/7 calamiteitenservice

Merken in Elektrotechniek

Wat is Elektrotechniek?

Elektrotechniek omvat een breed scala aan producten en toepassingen die essentieel zijn voor het ontwerpen, installeren en onderhouden van elektrische installaties. Binnen de installatiesector draait het om de componenten en materialen die nodig zijn om stroom veilig en efficiënt te verdelen, te gebruiken en te beveiligen.

Onder elektrotechniek vallen onder andere aardingsmaterialen, die zorgen voor een veilige afvoer van ongewenste elektrische spanningen, en installatieautomaten die installaties beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Ook verbindingsmaterialen, zoals lasklemmen en kabelschoenen, spelen een belangrijke rol bij het creëren van betrouwbare aansluitingen.

Daarnaast omvat elektrotechniek producten zoals zekeringen en mespatronen, die dienen als beveiliging tegen overstroom, en een breed scala aan installatiematerialen, waaronder inbouwdozen, verdeelkasten en andere infrastructuuroplossingen. Schakelmateriaal, zoals lichtschakelaars en stopcontacten, en stekermateriaal, waaronder stekkerdozen en adapters, behoren eveneens tot de elektrotechnische basisuitrusting.

Deze veelzijdige groep producten vormt de ruggengraat van elke elektrische installatie en maakt veilige, functionele en efficiënte toepassingen mogelijk in woningen, bedrijfsgebouwen en industriële omgevingen.

Waaruit bestaan de acht categorieën in Elektrotechniek?

Aardingsmaterialen zijn onmisbaar voor het waarborgen van de veiligheid in elektrische installaties. Ze zorgen ervoor dat ongewenste elektrische stromen veilig worden afgevoerd, waardoor zowel mensen als apparatuur worden beschermd tegen elektrische schokken en schade.

Voor specifieke toepassingen, zoals badkamers, zijn producten zoals de aardrail en potentiaal vereffeningsrail cruciaal om verschillende metalen delen met elkaar te verbinden en elektrische risico’s te minimaliseren. Diepteaarding en aardelektroden worden gebruikt om een directe verbinding te maken met de aarde, terwijl aardingsmatten en buisaardklemmen veelzijdige oplossingen bieden voor diverse situaties.

Andere essentiële componenten zijn bandaardklemmen, c-klemmen voor aarddraad en aansluitklemmen voor aardelektroden. Samen zorgen deze materialen voor een betrouwbare en duurzame aarding in elke installatie, van woningen tot industriële omgevingen. Aarding is een fundamentele stap in het creëren van veilige elektrische systemen.

Elektrische systemen beschermen tegen overbelasting en kortsluiting? Dan zijn installatieautomaten onmisbaar. Deze beveiligingscomponenten zorgen ervoor dat het elektrische systeem en de bijbehorende apparatuur beschermd worden tegen schade. Zodra er een probleem in het systeem gedetecteerd wordt, zoals overbelasting of lekstroom, onderbreken installatieautomaten automatisch de stroomtoevoer. Hierdoor worden gevaarlijke situaties zoals brand voorkomen.

Voor huishoudens zijn 1-polige automaten geschikt. In industriële omgevingen wordt veel gebruik gemaakt van krachtstroomtoepassingen. Hier worden 3-polige automaten toegepast. Ook zijn er automaten met geïntegreerde aardlekschakeling die lekstromen en zelfs vlambogen detecteren voor extra veiligheid.

Dankzij het modulaire ontwerp zijn installatieautomaten eenvoudig te installeren en uit te breiden. Dat maakt deze apparaten een duurzame oplossing voor zowel nieuwe als bestaande systemen.

Verbindingsmaterialen zorgen voor veilige en betrouwbare verbindingen in elektrische installaties. Ze maken het mogelijk om kabels stevig aan te sluiten, waardoor stroom zonder onderbreking of risico wordt geleid. Dit is essentieel voor zowel eenvoudige huishoudelijke toepassingen als complexe industriële installaties.

Lasklemmen worden gebruikt om meerdere draden snel en veilig met elkaar te verbinden in verdeeldozen. Verbindingsrijgklemmen zijn geschikt voor het aansluiten van kabels in schakelkasten, waarbij een overzichtelijke installatie wordt gegarandeerd. Adereindhulzen bieden optimale stroomgeleiding bij fijnaderige kabels, terwijl geïsoleerde en ongeïsoleerde kabelschoenen zorgen voor stevige aansluitingen op apparaten of stroomrails.

Stekerbare GST/Winsta kabels en connectoren maken snelle en foutloze installatie mogelijk, vooral in modulaire of tijdgevoelige projecten. Door te kiezen voor hoogwaardige verbindingsmaterialen wordt de betrouwbaarheid van het elektrische systeem verhoogd en de levensduur verlengd.

Naast installatieautomaten beschermen ook zekeringen en mespatronen apparatuur en bekabeling tegen overbelasting en kortsluiting. Bij een te hoge stroomsterkte wordt de stroomkring onderbroken. Dit voorkomt schade aan het systeem en maakt het de kans op brand of andere gevaarlijke situaties minimaal.

Meszekeringen worden toegepast in industriële omgevingen vanwege hun hoge betrouwbaarheid en vermogen om hoge stroomcapaciteiten te schakelen. Buiszekeringen zijn een compacte oplossing voor het beveiligen van circuits in uiteenlopende toepassingen. Voor huishoudelijke en kleinere systemen zijn D-zekeringen en schroefkop D-zekeringen geschikt, waarbij de eenvoudige installatie en vervanging een groot voordeel is.

Patroonlastscheiders en mespatroonhouders maken het veilig verwijderen en vervangen van zekeringen mogelijk, zelfs onder belasting. Met veilighedenlastscheiders wordt beveiliging gecombineerd met de mogelijkheid om circuits handmatig te schakelen, wat handig is bij onder andere onderhoudswerkzaamheden.

Binnen installatiematerialen bevinden zich alle producten voor het aanleggen en beschermen van bekabeling. Deze materialen worden ingezet om kabels te organiseren, te bevestigen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Geschikt voor zowel woningen als ook industriële omgevingen.

Inbouwdozen voor wand en plafond worden gebruikt om schakelaars, wandcontactdozen en andere aansluitpunten veilig weg te werken in onder andere muren en plafonds. Voor situaties waarbij montage op de muur nodig is, zijn er opbouwdozen beschikbaar. Bijpassende deksels zorgen voor een strakke afwerking en bieden extra bescherming.

Met installatiebuizen en sokken voor buizen worden kabels beschermd tegen slijtage en met name fysieke beschadiging. Ze bieden een veilige doorvoer en zorgen ervoor dat bekabeling toegankelijk blijft. Kabelbeugels, buisklemmen en zadels worden gebruikt om installatiebuizen stevig te bevestigen aan muren of plafonds voor een stabiele installatie.

Al deze installatiematerialen dragen bij aan een professionele en veilige installatie van bekabeling, ongeacht de toepassing.

Verdeelinrichtingen verdelen de stroom naar de verschillende circuits in een installatie. Daarnaast creëren ze een overzicht van de groepen waarin binnen gebouwen het stroom verdeeld, beveiligd en beheerd wordt. Deze verdeelinrichtingen worden gebruikt in zowel woningen als industriële omgevingen.

Groepenkasten zijn de meest gebruikte verdeelinrichtingen in woningen en kantoren. Hiermee wordt de stroom verdeeld naar de verschillende groepen binnen het gebouw. De basis wordt gevormd door lege installatiekasten en schakelkasten. Hierin worden alle componenten zoals schakelaars, beveiligingsapparatuur en automatiseringssystemen gemonteerd.

Om het energieverbruik te meten en monitoren worden elektriciteitsmeters ingezet. Daarbij schakelen lastscheiders de stroom uit wanneer er sprake is van overbelasting. Ook aansluitklemmen voor hoofdkabels bevinden zich in deze categorie. Deze zorgen voor een betrouwbare en veilige aansluiting van de hoofdkabels op de verdeelinrichting, waardoor een efficiënte stroomvoorziening naar de ondergeschikte circuits gegarandeerd is.

Van wipschakelaars tot dimmers en bewegingssensoren: schakelmateriaal wordt gebruikt om vele soorten elektrische installaties te bedienen. Met dimmers handmatig de lichtintensiteit verhogen of verlagen. Of schakel verlichting in of uit met tast- en wipschakelaars. Ook de afwerking van schakelmateriaal is belangrijk. Denk hierbij aan afdekramen en inzetplaten voor een nette afwerking en de correcte plaatsing van schakelaars en andere bedieningscomponenten.

Bewegingssensoren schakelen verlichting automatisch in bij aanwezigheid, wat energie bespaart en het comfort verhoogt. Met tijdschakelaars zijn systemen ook in te regelen op specifieke tijden, bijvoorbeeld voor tuinverlichting, verwarming of een industrieel proces.

Van stekkerdozen tot Perilex stekkers en bureau-aansluitunits. Met stekermaterialen worden apparaten veilig van stroom voorzien. Een stekkerdoos biedt extra stopcontacten waar u die nodig heeft. Stekkers met randaarde zorgen voor een veilige verbinding door het aardingscontact te bieden. Zo ontstaat er geen schade aan uw aangesloten apparatuur op het moment van stroomuitval of kortsluiting. 

Bureau-aansluitunits zorgen voor een nette en praktische oplossing voor het aansluiten van apparaten op werkplekken, met extra functies zoals USB-aansluitingen. Perilex-stekkers zijn ideaal voor zware apparaten, zoals kookapparatuur, door het kunnen verdragen van hoge vermogens. Combi-regelaars bieden een eenvoudige manier om meerdere functies te bedienen, zoals verlichting en ventilatie, via één centrale aansluiting.