HUMAN CENTRIC LIGHTING VAN BEG

Door B.E.G
20 april 2023
B.E.G

Human Centric Lighting (biodynamische verlichting) biedt veel meer dan alleen goed zicht. Door biodynamische verlichting toe te passen, komen op de juiste tijd de juiste hormonen vrij, wat zorgt voor een beter dag- en nachtritme.

BEG Human Centric Lighting in office environment

Comfortable warm wit licht

Aanwezigheidsmelder met biodynamische lichtsturing voor DALI armaturen die de “Tunable White“-functie ondersteunen conform Device Type 8. Helder wit licht met een hoger aandeel blauw gedurende de werkdag zorgt voor actieve medewerkers en heeft een positieve invloed op het concentratievermogen. Comfortabel warm wit licht tijdens pauzes en in de avond zorgt voor ontspanning en bevordert herstel.

Kansen voor de installateur

Human Centric Lighting biedt voor de installateur kansen. Het sluit goed aan bij de healthy building trend die onder invloed van corona alleen maar sterker wordt. De interesse in gezonde werkomgevingen neemt toe. Er komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs van de positieve invloed van licht. Studies laten zien dat gezonde kantoren kunnen zorgen voor een productiviteitsverbetering van 8%, licht speelt hierin een belangrijke rol. Dat is voor veel opdrachtgevers van installateurs natuurlijk erg interessant. Ook op scholen en in de gezondheidszorg worden er positieve effecten bereikt met het toepassen van deze technologie. Met name in verpleeghuizen kan biodynamische verlichting de inwendige klok ondersteunen en de slaapkwaliteit van de bewoners aanzienlijk verbeteren.

Zeer kostenefficiënte oplossing

De PD4-M-HCL2 is een DALI-aanwezigheidsmelder met “Tunable White“-functie. Net als andere DALI-aanwezigheidsmelders regelt de melder verschillende groepen armaturen op basis van aanwezigheid en hoeveelheid daglicht om het comfort en de energie-efficiëntie te vergroten. Nieuw is nu dat naast de lichtintentie ook de lichtkleur van DALI armaturen die “Tunable White“ ondersteunen conform Device Type 8 wordt geregeld. Dankzij het grote detectiebereik en de ondersteuning van maximaal 64 DALI-voorschakelapparaten is de melder ook geschikt voor grote ruimten en vormt daarmee een zeer kostenefficiënte oplossing.

In plaats van het daglichtverloop te simuleren, leest een optionele externe daglichtsensor (DLS- BMS DALI-2) de actuele daglichtkleur en gebruikt deze informatie voor de HCL-regeling. Dit heeft als voordeel dat de actuele daglichtkleur nauwkeurig wordt nagebootst.

Ontdek B.E.G. Luxomat DALI