Datacommunicatie is informatie-uitwisseling tussen servers en computers. Bijvoorbeeld computers in een kantoornetwerk die informatie uitwisselen, maar ook computers op diverse locaties die met elkaar in verbinding staan. Op deze pagina vindt u alles over data.
DATACOM
Wat is datacommunicatie?
Datacommunicatie is informatie-uitwisseling tussen servers en computers. Bijvoorbeeld computers in een kantoornetwerk die informatie uitwisselen, maar ook computers op diverse locaties die met elkaar in verbinding staan.
Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er netwerkinfrastructuren en bekabelingsconcepten nodig, die geschikt zijn voor data-, spraak- en multimediatoepassingen. Zowel thuis als in bedrijven, kantoren en de industrie.
- Thuis is er meer en meer behoefte aan een datanetwerk om bijvoorbeeld langer thuis te kunnen blijven wonen of om het hele gezin te kunnen laten gamen, internetten of thuiswerken.
- In bedrijven en kantoren kan veel energie bespaard worden door gebouwautomatisering en kan verlichting gestuurd en gevoed worden door het datanetwerk met Power Over Ethernet (POE).
- In de industrie wordt ethernet de drager van diverse industrieprotocollen (zoals Profinet) en kan door gebruik van IP, informatie en sturing eenvoudiger van de werkvloer op de managementlagen worden beheerd.
- In datacenters en computerruimtes wordt al deze informatie aan elkaar geknoopt en ontstaat het ‘Internet of Things’ met nieuwe diensten die het leven veraangenamen en veiliger maken.
Hoe kan Technische Unie helpen op het gebied van datacommunicatie?
Technische Unie denkt oplossingsgericht en pragmatisch met u mee. Wij geven merkonafhankelijk advies op maat, denken mee over totaaloplossingen die technisch en economisch haalbaar zijn én leveren u de gewenste componenten. Denk hierbij aan passieve componenten zoals kabels, kasten, connectoren en patchpanelen. Daarnaast leveren we ook actieve componenten van de ‘datacom backbone’. Zoals routers, switches, UPS-en, firewalls en wifi-acces points. Vanuit onze rol als technische totaalleverancier reikt onze dienstverlening verder dan het leveren van hardware en advies op maat. Ook als u bijvoorbeeld behoefte heeft aan trainingen voor uw medewerkers bent u bij ons aan het juiste adres!
Tools en meer
Gebruik onderstaande tools en overzichten om uw werk gemakkelijker te maken.
Metz Kabelconfigurator
Met behulp van deze kabelconfigurator doorloopt u een aantal keuzes en vindt u snel en gemakkelijk het juiste type kabelverbinding. Vervolgens gebruik u de productspecificatie als technische basis om uw individuele kabel volgens uw specificaties te configureren.
Metz Patchveldenconfigurator
De patchveldenconfigurator van Metz gebruikt u om eenvoudig uw patchpanelen te configureren en als prefab te bestellen.
Excelerator Configurator
Vooraf geteste kabeloplossingen zijn snel te configureren met deze gemakkelijk te gebruiken configurator van excel. De Excelerator helpt u om de gewenste kabels met connectoren samen te stellen met behulp van een ontwerptekening.
Draka Selectiehulp Datakabels
Deze selectiehulp helpt u om gemakkelijk de juiste datakabels van Draka te vinden. De toepassingen, eigenschappen en artikelnummers worden getoond.
Radiall Productzoeker Glasvezelconnectoren
Dit overzicht helpt u om snel de juiste glasvezelconnectoren van Radiall te vinden. De koppelingssystemen, fibertypes, mechanische duurzaamheid en bedrijfstemperaturen worden getoond.
Radiall Data Cabling Systems overzicht 2020
Dit document is een snelkeuzekaart om de juiste componenten voor verschillende toepassingen uit te zoeken. Op de RDC gecertificeerde netwerken wordt door Radiall 25 jaar systeemgarantie gegeven.
Veelgestelde vragen over datacom
Bekijk het voorbeeld bij Fluke.
Bekijk het voorbeeld bij Fluke.
PoE staat voor Power over Ethernet en is een standaard die het toelaat om apparaten te voeden met een (data) twisted pair kabel in een ethernetnetwerk. Waardoor je bijvoorbeeld voor een IP camera enkel de twisted pair kabel nodig hebt en geen aparte voedingskabel hoeft aan te leggen.
- U bespaart op de aanschaf van kabels voor netwerkapparatuur en VoIP-telefoons omdat u met PoE maar één kabel nodig heeft voor data-overdracht en voeding.
- PoE maakt installeren en uitbreiden van een netwerk simpeler en betaalbaarder in gebouwen waar het gecompliceerd of kostbaar is om nieuwe lijnen aan te leggen.
- U kunt apparaten op plekken installeren waar het niet praktisch is om een voedingsbron te plaatsen. Denk onder andere aan plafonds die verlaagd zijn.
- Er zijn minder kabels en stopcontacten nodig.
Nee, voor POE++ moet u overstappen naar Cat 6a.
Zie voor Power over Internet de informatie op deze pagina.
Zie voor het vermogen van PoE de informatie op deze pagina.
Wikipedia geeft een overzicht van Power over Ethernet.
Veelgestelde vragen vindt u op deze pagina.