GEKLEURDE KRANEN? ZÓ BLIJVEN ZE KALKVRIJ!

Door Sjoerd Verkleij
1 juni 2021
Sjoerd Verkleij

Kalkaanslag in de badkamer was altijd al een probleem, maar met de trend van gekleurde kranen valt het extra op. De zoekopdrachten op internet naar de term ‘waterontharder’ zijn de afgelopen tijd verviervoudigd. Hoog tijd om meer te leren over de beschikbare technieken. En wat blijkt? Niet alleen de oppervlakken blijven kalkvrij, er zitten nog veel meer voordelen aan!

“Het kraanwater in Nederland is vrij hard. Dat betekent dat er veel kalk in zit”, legt productmanager Sjoerd Verkleij uit. “Dat is te zien aan lelijke vlekken op glazen douchewanden, en het geeft bijvoorbeeld ook kalkaanslag in apparaten. Als je ze niet regelmatig ontkalkt, gaan wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en andere apparaten veel minder lang mee. Maar in plaats van kalkaanslag steeds te verwijderen, kun je het probleem ook bij de bron aanpakken. Namelijk door het water te ontharden of kalk te neutraliseren”, vertelt hij. “Dat is om meerdere redenen een duurzame oplossing. Enerzijds werken apparaten beter en verbruiken ze dus minder energie, anderzijds heb je minder chemische schoonmaakmiddelen nodig om aanslag te lijf te gaan.”

Eén oplossing, twee technieken

“Er zijn dus twee technieken beschikbaar: neutraliseren of ontharden”, vertelt Sjoerd. “Kalkpreventiemiddelen zoals de Watts OneFlow® neutraliseren mineralen die kalkaanslag veroorzaken, zodat ze niet langer hechten op kranen en apparatuur. De zachte kalk die overblijft verwijder je eenvoudig met een doekje. Aan de andere kant zijn er waterontharders, bijvoorbeeld van DigiSoft. Deze halen de ongewenste mineralen helemaal uit het water, middels een harscilinder die werkt met ionenwisseling. De ongewenste kalk wordt afgevoerd via een afvoer, en het water voelt na deze behandeling veel zachter aan. Die oplossing vraagt wel wat meer onderhoud”, weet hij. “Waar je het filter van de OneFlow® eens per 2 à 3 jaar vervangt, moet je de DigiSoft ongeveer eens per kwartaal bijvullen met (biologisch afbreek-baar) regeneratiezout.”

Wat is de beste match?

Welke techniek je het beste adviseert, hangt af van een aantal factoren. Sjoerd legt uit: “De OneFlow® vraagt zoals gezegd minimaal onderhoud, is goedkoper in de aanschaf en neemt minder ruimte in. Je kunt hem vaak zelfs in kruipruimtes kwijt. Op dat gebied is het dus een slimme keus. Maar sommige mensen willen echt een deel van het kalk verwijderen. Bijvoorbeeld omdat ze een zachter gevoel willen op de huid of omdat ze de smaak van het drinkwater willen verbeteren. Dan biedt een waterontharder van DigiSoft uitkomst. Voordeel daarvan is dat je zelf kunt instellen hoe hard het apparaat werkt en wanneer. Want terwijl kalk nare vlekken geeft in de badkamer, is een kleine hoeveelheid kalk in het water soms wenselijk voor de smaak.”

Waarom water neutraliseren of ontharden?

  • Glanzend sanitair
  • Minder was- en schoonmaakmiddelen nodig
  • Kalkvrije apparaten verbruiken minder energie
  • Apparaten gaan langer mee
Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID voorjaar 2021.