ZÓ MAAKT U DE STORTDOUCHE DUURZAAM

Door Technische Unie
3 november 2021
Technische Unie

Stortdouches zijn bij veel mensen geliefd. Maar torenhoge water- en energierekeningen natuurlijk niet! Gelukkig zijn er manieren om stortdouches besparend te maken. En daar ligt een schone taak voor de vakman, vertelt onze adviseur duurzaamheid Menno ter Horst. “De gemiddelde consument heeft echt hulp nodig om tot de juiste keus te komen. Er zijn verschillende water- én warmtebesparende opties die je kunt adviseren, en het samenspel daartussen is belangrijk. Denk naast een zuinige douchekop aan een goede afstemming van warmtepomp, buffervat en leidingen. Zo garandeer je ultiem douchecomfort en stimuleer je dat mensen energie besparen.” 

Stortdouches zonder krachtige straal, zijn als friet zonder mayo. De beleving is simpelweg niet compleet. Maar een krachtige straal staat niet automatisch gelijk aan een groot waterverbruik, legt Menno uit. “Slimme douchekoppen van tegenwoordig mengen het tapwater met lucht. Daardoor blijft het effect van de straal op verrassende wijze intact. In combinatie met een doorstroombegrenzer die minder water doorlaat, bespaar je zo met gemak 6 liter water per minuut. Naast waterbesparing biedt dat nog een ander, vrij logisch voordeel. Want hoe minder water je hoeft te verwarmen, hoe minder energie je nodig hebt.”

Optimaal rendement dankzij warmtepomp

Over energie gesproken: op dat gebied is nog veel meer winst te behalen. De warmtepomp speelt daarbij de grootste rol, vertelt Menno. “De meeste warmtepompen hebben een coefficient of performance (COP) van vier. Dat betekent dat één kilowatt energie maar liefst vier kilowatt warm water oplevert. Vergelijk dat eens met een cv-ketel: die draait één op één. Simpel gezegd verbruik je met een warmtepomp dus drie keer minder energie. Dat is nog eens efficiënt! Nadeel is dat verwarming met een warmtepomp even duurt. Als het warme water op is, zit je soms wel uren zonder.” Maar zover hoeft het niet te komen, stelt hij gerust. “Met een buffervat waarin voldoende warm water is opgeslagen, is er gegarandeerd altijd warm water beschikbaar.”

Berekening op maat

De volgende stap is dus een goed afgestemd buffervat. Maar hoe groot is groot genoeg? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Menno: “Hoeveel mensen er in huis wonen is een factor, en hoe lang zij gemiddeld douchen. Maar ook: hoeveel water komt er per minuut uit de douchekop? En misschien is er ook wel een bad? Als je deze zaken combineert met het vermogen van de waterpomp, kun je berekenen hoe groot het buffervat moet zijn. Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf met de rekenmachine aan de slag”, glimlacht hij. “Om een snelle en gemakkelijke berekening mogelijk te maken, hebben wij een online calculatietool.”

Tot slot: vergeet niet de leidingen af te stemmen!

Je ziet het gemakkelijk over het hoofd, maar voor een optimale flow is ook de diameter van de leidingen belangrijk.

Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID najaar 2021