WIELAND CONNECTOREN ALTIJD ONDERHOUDSVRIJ

Door Wieland
28 juli 2022
author-image

De stekerbare installaties van Wieland worden toegepast in utiliteitsprojecten en woningbouwprojecten. Het bekende GST18® systeem, en het waterdichte en in beton ingietbare RST20® systeem. Maar dan is de verbinding niet bereikbaar, hoe ga je daar mee om?

Wieland bouw gebouwen

Eisen toegankelijkheid

NEN1010 stelt dat alle verbindingen toegankelijk moeten zijn voor onderhoud en inspectie. Echter voor onderhoudsvrije verbindingen, zoals ingegoten kabelmoffen geldt dit niet. Als de fabrikant van een stekerbare verbinding garandeert dat deze verbinding onderhoudsvrij is, mag deze ook worden toegepast op een niet-toegankelijke plaats. Zo’n verklaring moet natuurlijk wel goed onderbouwd worden.

Wieland kabel draad

Onderhoudsvrij by design

Wieland GST18®, GST15®, RST16® en RST20® stekerbare installatieverbindingen zijn ontworpen om onderhoudsvrij te zijn. Dat geldt zowel voor de verbinding tussen de male en female connectoren, maar ook voor de aansluiting van de ader op de connectoren. Of dat nu een krimpverbinding, een veerklemverbinding, of een schroefverbinding is, ze zijn zo geconstrueerd dat ze onderhoudsvrij zijn. Dat is altijd al zo geweest. Er hoeft dus nooit een connector gecontroleerd of schroefje aangetrokken te worden, en dat bewijzen we al meer dan 30 jaar elke dag weer met honderden miljoenen stekerbare verbindingen in woningen en gebouwen.

Testen en certificeren

Natuurlijk moet zo’n onderhoudsvrij ontwerp ook getest en gecertificeerd worden. Dat testen gebeurt onder andere met duurtests die al vele jaren lopen. Wieland verbindingen zijn daarnaast getest volgens dezelfde zware eisen die gelden voor verbindingen in ingegoten kabelmoffen. En daarom wordt ook door onafhankelijke certificeerders bevestigd dat Wieland connectorverbindingen onderhoudsvrij zijn.

Kortom, de juiste stekerbare Wieland verbinding kan en mag ook op een niet toegankelijke plaats worden toegepast. En zo maakt Wieland het mogelijk om een verbinding in een holle wand, vloer of plafond te maken en zelfs verbindingen in te gieten in prefab betonnen wanden of gietvloeren.