DE VEILIGE KEUZE, NU SLIMMER GEMAAKT MET SIEMENS

Door Siemens
1 maart 2023
Siemens

Om ons snel veranderende energienetwerk goed te kunnen managen, is intelligentie en technologie een must. Daarom maakt Siemens haar energieportfolio zoals installatieautomaten, vlamboogbeveiliging en hulpcontacten communicerend.

Siemens SENTRON network overview

De Siemens-automaten beschermen installaties tegen overbelasting, kortsluiting, vlambogen, overspanning en aardlekken. Na een trip kunnen ze – desgewenst op afstand - opnieuw worden ingeschakeld. Slaan ze gelijk weer af, dan is er iets aan de hand. Maar wat? Daarin bieden de bestaande automaten weinig inzicht. Dit kan leiden tot productiestilstand, zonder dat men weet waarom. Hoe mooi zou het zijn om preventief onnodig afschakelen te voorkomen?

Van meten naar inzicht 

De nieuwe communicerende installatieautomaten (SENTRON 5SL-COM) melden van tevoren dat er sprake is van overbelasting en dat ze gaan trippen. Ze meten constant het stroomverbruik van de verbruiker en zijn dus ook een energiemeter. Ook monitoren ze de temperatuur van het apparaat en maken ze zichtbaar hoe lang een installatie al aanstaat. Ze kunnen per groep aangeven waar de problemen zitten en houden bij hoe vaak ze al getript of handmatig afgeschakeld zijn. Dit laatste is nuttig voor onderhoud. Afschakelen van een automaat veroorzaakt slijtage. Te vroeg vervangen kost onnodig geld, maar te laat vervangen kan een gevaar opleveren voor de elektrische installaties.  

De nieuwe communicerende vlamboogbeveiligingen uit de serie SENTRON 5SV6-COM AFDD/MCB hebben dezelfde intelligente eigenschappen als de communicerende installatieautomaten. Ze hebben in de kast evenveel ruimte nodig als hun ‘traditionele’ tegenhangers.

Slim retrofitten

Met de communicerende SENTRON 5ST3-COM hulpcontacten kan men bestaande apparatuur communicerend maken. Men hoeft ze alleen aan de zijkant van een bestaande aardlekschakelaar, -automaat of installatieautomaat te klikken. De hulpcontacten zijn compatibel met alle Siemens- producten en hebben een ingebouwde temperatuursensor. Ze geven aan hoe lang een installatie al aanstaat en of er sprake is geweest van handmatig afschakelen of een trip. Ze kunnen geen energie meten en hebben voeding nodig.

Siemens SENTRON QR code scanning

Data-analyse

Alle nieuwe componenten kunnen door inscannen van hun QR-code via de gratis SENTRON Powerconfig-app worden verbonden met de IoT-gateway 7KN Powercenter 1000, die speciaal ontwikkeld is voor de communicatieve apparaten. Men kan er tot 24 communicatieve apparaten op aansluiten. De Powercenter 1000 verzamelt alle data en kan deze voor analyse doorsturen naar de Powercenter 3000 of de cloud. Hij communiceert via bluetooth met de smartphone en kan via de app eenvoudig in gebruik genomen worden.

Ontdek Siemens SENTRON 5SL-COM