SIEMENS GESLOTEN VERMOGENSAUTOMATEN MET EIGEN CONDITIEBEWAKING

Door Siemens
1 oktober 2022
author-image

Een betrouwbare stroomvoorziening is essentieel in het tijdperk van digitalisering. Kosten veroorzaakt door stroomuitval kunnen kritiek zijn voor bedrijfsprocessen en bedrijfsvoering. Regulier onderhoud is een noodzaak en dat kan nu preventief worden gepland door middel van Condition Monitoring van Siemens.

Siemens

De klassieke aanpak

Bij reactief onderhoud van de stroomvoorziening worden maatregelen genomen als een component dreigt uit te vallen of inmiddels defect is (“run-to-failure”). Hierbij kan een geheel systeem uitvallen. De beschikbaarheid van het systeem hangt dan af van hoe snel reserveproducten ter plaatse zijn en of benodigd personeel beschikbaar is. Een uitdaging gezien de huidige crisis. Het is verrassend hoe hoog de economische schade veroorzaakt door stroomuitval daadwerkelijk kan zijn.

Conditiebewaking in het stroomdistributiesysteem

Preventief onderhoud en het monitoren van de stroomvoorziening zorgt er voor dat deze zo betrouwbaar mogelijk is. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om te voldoen aan de hedendaagse eisen op het gebied van een verhoogde en betrouwbare systeembeschikbaarheid. Verhoogde systeembeschikbaarheid heeft een prijs. De kosten van uitval daarentegen zijn vaak veel hoger dan de extra investering.

Een slimme automaat geeft aan wanneer onderhoud nodig is

Siemens 3VA2 gesloten vermogensautomaten worden gebruikt als hoofdautomaat en vormen de basis in kleinere tot middelgrote energiedistributiesystemen en besturingspanelen. Daarnaast zijn deze vermogensautomaten vaak uitgebreid met verschillende beveiligingstaken, het meten en het inzichtelijk maken van het energieverbruik en communicatie naar energiemanagementsystemen. 

Het portfolio van Siemens 3VA2 vermogensautomaten met display ETU’s zijn nu uitgebreid met de Condition Monitoring functie. Een innovatieve functie waarmee de vermogensautomaten zichzelf bewaken en aangeven wat hun huidige levensduur is.

Door middel van Condition Monitoring kunnen onderhoudsmaatregelen worden gepland op basis van de werkelijke toestand van de vermogensautomaat, zodat het risico op onverwachte storingen en uitval aanzienlijk wordt geminimaliseerd. Het risico op downtime en bijbehorende hoge kosten nemen af.

Na elke schakelcyclus of trip van de 3VA2 vermogensautomaten verandert de status van de hoofdcontacten waarna de automaatconditie telkens opnieuw wordt bepaald. De 3VA2 registreert zelf alle benodigde parameters en het gebruiksgedrag. Een gepatenteerd algoritme gebruikt deze data en berekent vervolgens de automaatconditie en geeft de resterende levensduur aan. De automaatconditie en de levensduurindicatie worden realtime gepresenteerd op zowel het display als de communicatiebus zodat de actuele stand altijd inzichtelijk is en onderhoud kan worden gepland.

Siemens CHECK

Voordelen 3VA2 Condition Monitoring

  • Geoptimaliseerde beschikbaarheid van de energiedistributie
  • Predictive maintenance, risico op downtime verminderen
  • Minder tijd en kosten voor onderhoud
  • Verbeterde organisatie van personeels- en materiaalkosten

Ervaar de voordelen van een betrouwbare systeembeschikbaarheid en plan onderhoud efficiënt en preventief met Siemens 3VA2 gesloten vermogensautomaten.

Ontdek Siemens gesloten vermogensautomaten