OPENDO LED - VERLICHTING EN CO2-SENSOR IN ÉÉN

Door Trilux
3 mei 2022
author-image

De Opendo LED brengt hoogwaardig homogeen strijklicht en zorgt tegelijkertijd voor de monitoring van de luchtkwaliteit in klaslokalen.  

Slechte verlichting en onvoldoende ventilatie zorgen voor een slecht binnenklimaat op scholen. Deze problemen ontstaan enerzijds door verouderde verlichting, wat naast een slechte invloed op het welzijn, ook zorgt voor hoge energie- en onderhoudskosten. Anderzijds door het slecht monitoren van de luchtkwaliteit waardoor niet of nauwelijks wordt ingegrepen bij een slechte luchtkwaliteit. De Opendo LED met geïntegreerde CO2 sensor biedt voor beide problemen de perfecte oplossing. Twee vliegen in één klap!

Belang van licht- en luchtkwaliteit

Het belang van een goede licht- én luchtkwaliteit wordt al meerdere jaren onderschreven in het Programma van Eisen voor Frisse Scholen. Specifiek voor het thema luchtkwaliteit is sinds de corona pandemie extra aandacht. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW) heeft onlangs verplicht gesteld dat ieder klaslokaal een co2 meter krijgt. Maar ook een hoog lichtniveau en goede gelijkmatigheid in klaslokalen is belangrijk voor een gezonde leeromgeving. 

 

Lichtkwaliteit

Op het gebied van lichtkwaliteit gooit de Opendo LED, zoals u van TRILUX gewend bent, hoge ogen. Het armatuur wordt gemaakt in Duitsland, heeft een hoge energie-efficiëntie (tot 130 lm/W), is beschikbaar met een lichtstroom tot 6.400 lumen, is leverbaar als opbouw- of als pendelarmatuur en standaard leverbaar in lichtkleuren 3.000K én 4.000K of als active variant. Het armatuurdesign kenmerkt zich door de opalen afscherming, welke over de volledige lengte en breedte van het armatuur zorgt  voor aantrekkelijk homogeen én egaal strijklicht. De gependelde variant vult dit aan met indirecte verlichting voor een aangename verlichting van de ruimte wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. 

Bijzonder praktisch is dat de Opendo LED als los armatuur óf als doorlopende lichtlijn kan worden gemonteerd. Dankzij de geïntegreerde connectoren en doorvoerbedrading is voor een functie als doorlopende lichtlijn slechts één voeding per lijn nodig. 

Luchtkwaliteit

De eerder genoemde CO2-sensor zorgt voor een meting van de luchtkwaliteit in het klaslokaal. Doormiddel van een stoplichtsysteem communiceert de Opendo LED of de luchtkwaliteit goed is (groen), matig (oranje) of slecht (rood) is. Op basis van deze indicatielampjes kan de leerkracht ingrijpen door de ruimte te ventileren. 

Draadloze lichtsturing

Een extra troef heeft de Opendo LED in handen met LiveLink wireless. Daarbij is het aanbrengen van DALI-bekabeling voor lichtsturing dus overbodig. De communicatie tussen de armaturen, sensoren, de LiveLink controller en het smart device (tablet/telefoon) gaat draadloos. Ideaal voor een snelle renovatie inclusief lichtmanagement.

Kortom de Opendo LED is de ideale renovatieoplossing voor scholen. Dankzij de geïntegreerde CO2-sensor, hoge efficiëntie, lage operationele kosten en excellente lichtkwaliteit is een Frisse School binnen handbereik.

Ontdek Opendo LED