NIEUWE ENERGIEVRAGEN: MET ABB HEB JE HET ANTWOORD IN HANDEN

Door ABB
15 augustus 2022
ABB

De energietransitie is in volle gang. We gebruiken steeds meer apparatuur zoals zonnepanelen (PV), elektrische auto’s (EV) en warmtepompen (WP). De ‘nieuwe wereld’ brengt nieuwe eisen met zich mee aan energieverdelers. 

ABB biedt praktische oplossingen met de vertrouwde Hafonorm groepenkasten

Het is nog niet zo lang gebruikelijk dat er door de groepenkast langdurig stromen lopen die (bijna) gelijk zijn aan de maximale stroomwaarde van de beveiligingscomponenten en bedrading. En al voldoet de uitleg aan de voorwaarden, dan kunnen ook bewoners onbewust de gelijktijdigheidsregels overtreden als zij veel belastende apparatuur tegelijkertijd gebruiken terwijl de PV-installatie op dat moment een hoge parallelle stroom invoedt.

De juiste voorzieningen

Om groepenkasten voor installaties veilig en verantwoord te houden, moeten zij beschikken over voorzieningen die overbelasting voorkomen. Zo biedt ABB binnen het Hafonorm-programma diverse groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor aansluiten van PV, EV en WP. Deze beschikken bijvoorbeeld over ruimte voor extra groepen, zwaardere bedrading en 63 A aardlekschakelaars. Deze voorzieningen dragen bij aan het voorkomen van brand door overbelasting. De PV-, EV- en WP-veilige groepenkasten stel je – mits het gaat om een nieuwe kast – eenvoudig samen in de Hafonorm Configurator op de website van ABB.

Load balancing

Een nieuw principe dat inmiddels ook wordt toegepast voor woningen en kleine utiliteit is load management of load balancing. Dit principe wordt ook gebruikt bij EV-laadclusters waarbij het beschikbare vermogen dynamisch wordt verdeeld over het aantal elektrische voertuigen die aan de laadpalen staan. Load balancing biedt voordelen in de moderne woning. Voorbeeld: staat de auto op te laden en de espressomachine te stomen en schakelt de bewoner ook nog tegen etenstijd de oven en inductiekookplaat in, dan zal de laadpaal het laadvermogen naar de auto tijdelijk reduceren, zodat er geen overbelasting ontstaat. Wordt de kookapparatuur weer uitgeschakeld, dan gaat het laadvermogen voor de auto weer omhoog. De groepenkasten van Hafonorm kunnen optioneel worden uitgevoerd met deze mogelijkheid.

Kennis en advies

Veilige manieren van installeren in de ‘nieuwe wereld’ vereisen extra kennis. ABB heeft kennisdocumenten beschikbaar voor hoe je dat voor groepenkasten in woningen en kleine utiliteit aanpakt. Op de website staan ook een viertal oplossingen voor het veilig aansluiten van PV in de groepenkast. De Hafonorm Configurator, waarmee je eenvoudig zelf nieuwe groepenkasten samenstelt, geeft enkel configuraties voorzien van KEMA-keur en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Maak er gebruik van!

Ontdek Hafonorm