NIEUWE ENERGIEVRAGEN. MET ABB HEB JE HET ANTWOORD IN HANDEN.

Door ABB
14 juni 2022

De energietransitie is in volle gang. We gebruiken steeds meer en langduriger elektrische apparatuur zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. De ‘nieuwe wereld’ brengt nieuwe eisen met zich mee aan energieverdelers. ABB biedt praktische Hafonorm oplossingen voor deze nieuwe energievragen.

Zonnepanelen hafonorm

Het is nog niet zo lang gebruikelijk dat er door de groepenkast langdurig stromen lopen die nagenoeg gelijk zijn aan de maximale stroomwaarde van de beveiligingscomponenten en bedrading. En al voldoet de uitleg aan de voorwaarden dan kunnen ook bewoners onbewust de gelijktijdigheidsregels overtreden als zij veel belastende apparatuur tegelijkertijd gebruiken terwijl de PV-installatie op dat moment een hoge parallelle stroom invoedt.

De juiste voorzieningen

Om groepenkasten voor installaties veilig, verantwoord en energie-efficiënt te houden, moeten zij beschikken over voorzieningen die overbelasting voorkomen. Zo biedt ABB binnen het Hafonorm-programma diverse groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor aansluiten van PV, EV en WP. Deze beschikken bijvoorbeeld over ruimte voor extra groepen, zwaardere bedrading (6 mm²) en 63 A aardlekschakelaars. Deze voorzieningen kunnen brand door overbelasting voorkomen. De PV, EV en WP-ready groepenkasten stel je eenvoudig samen in de Hafonorm Configurator op de website van ABB.

Load balancing

Een nieuw principe dat inmiddels ook wordt toegepast voor woningen en kleine utiliteit is load management of load balancing. Dit principe is ontleend aan EV-laadclusters waarbij het beschikbare vermogen dynamisch wordt verdeeld over het aantal elektrische voertuigen die aan de laadpalen staan en biedt voordelen in de moderne woning. Voorbeeld: staat de auto op te laden en de espressomachine te stomen en schakelt de bewoner ook nog tegen etenstijd de oven en inductiekookplaat in, dan zal de laadpaal het laadvermogen naar de auto tijdelijk reduceren zodat er geen overbelasting ontstaat. Wordt de kookapparatuur weer uitgeschakeld, dan gaat het laadvermogen voor de auto weer omhoog. De groepenkasten van Hafonorm kunnen optioneel worden uitgevoerd met deze mogelijkheid.

Kennis en advies

Veilige manieren van installeren in de ‘nieuwe wereld’ vereisen extra kennis. ABB publiceert whitepapers en kennisdocumenten hoe je dat voor groepenkasten in woningen en kleine utiliteit aanpakt. Op de website staan ook een viertal oplossingen voor het veilig aansluiten van PV in de groepenkast. De Hafonorm Configurator, waarmee je eenvoudig zelf groepenkasten samenstelt, geeft enkel veilige configuraties. Maak er gebruik van!

Ontdek ABB Hafonorm