NIEUW ASSORTIMENT GROEPENKASTEN HEEFT KEMA-KEUR VOOR VEILIG AANSLUITEN VAN ZONNEPANELEN

Door EATON
22 april 2021
EATON

Eaton heeft het assortiment groepenkasten voor residentiële toepassingen uitgebreid met Systeem 55 PV-ready groepenkasten. Met deze uitbreiding speelt Eaton in op het toenemend aantal PV-installaties voor woonhuizen.

Woonhuisinstallaties krijgen te maken met steeds meer elektrische toepassingen.

De aansluiting van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen (PV) vraagt om aanpassingen van de groepenkast. De zonnepanelen kunnen worden beschouwd als een extra voeding, naast de traditionele netaansluiting. Hierdoor kunnen hogere stromen in de groepenkast optreden dan de waarde van een standaard elektra-aansluiting waarop het ontwerp van de kast veelal gebaseerd is.

Deze hogere stromen kunnen ervoor zorgen dat de woonhuisverdeler overbelast raakt. Hierbij komt nog het aspect gelijktijdigheid. Waar een piekbelasting normaal gesproken vaak kort duurt (bijvoorbeeld wanneer de wasmachine draait of een boiler water verwarmt) kunnen zonnepanelen een groep op een zonnige dag langdurig belasten. Dat betekent dat voor de groep waar deze panelen op zijn aangesloten, een hogere gelijktijdigheidsfactor vereist is dan de standaard factor die zal liggen tussen 0,5 tot 0,8, namelijk een gelijktijdigheidsfactor van 1. Die hogere gelijktijdigheidsfactor geldt ook voor ‘nieuwe’ verbruikers als laadpalen voor elektrische auto’s (EV) en warmtepompen.

De Systeem 55 PV-ready groepenkasten van Eaton zijn speciaal ontworpen voor deze mogelijk hogere stromen in de groepenkast en zijn geschikt voor het aansluiten van zowel PV als belastingen met een hogere gelijktijdigheid, naast de traditionele eindgroepen.

De Systeem PV-ready groepenkasten zijn getest conform de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 en voorzien van KEMA-KEUR. Dit KEMA-KEUR kan tevens behouden blijven wanneer de kasten op een later moment binnen gestelde kaders worden uitgebreid met extra eindgroepen wanneer daar behoefte aan is.

Met de toevoeging van de Systeem 55 PV-ready groepenkast aan het assortiment voorziet Eaton in een belangrijke behoefte van installateurs. De introductie van nieuwe toepassingen in de woonhuisinstallatie zorgt ervoor dat het ontwerp van traditionele groepenkasten voor aansluitingen van deze nieuwe belastingen niet altijd zonder meer voldoen. Met dit nieuwe assortiment gecertificeerde groepenkasten maken we het de installateur makkelijker om een veilige oplossing te leveren voor de aansluiting van PV- en nieuwe belastingen zoals EV en warmtepompen in woningen.

Meer informatie over de nieuwe Systeem 55 PV-ready groepenkasten is te vinden in de bijbehorende brochure op www.eaton.nl/pv-ready.

HUPPE

Ontdek EATON groepskasten