LEGRAND DUURZAME OPLOSSINGEN VOOR ENERGIEDISTRIBUTIE

Door Legrand
11 januari 2023
Legrand

Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker, maar in hoeverre is dat nu toepasbaar in een elektrische industriële installatie? Legrand denkt mee en biedt een duurzame manier van energiedistributie door andere productkeuzes.

  

Duurzame productkeuzes

Standaard wordt in Nederland vaak gekozen voor een kabelgoot als een manier om de energiedistributie in een gebouw te verzorgen. Dit is een goede oplossing, maar niet persé de meest duurzame oplossing. Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel grondstoffen u bijvoorbeeld kunt besparen door te kiezen voor draadgoot in plaats van kabelgoot? 

Heeft u een installatie die erg groot is, of waar vaak wijzigingen doorgevoerd worden, bijvoorbeeld doordat machines regelmatig verplaatst worden? Dan is wellicht railkoker, ook wel spanningsrail genoemd, een meer duurzame keuze.  Onderstaand lichten we kort toe wat de duurzame eigenschappen zijn van beide alternatieven voor kabelgoot.

Draadgoot systemen

De Cablofil draadgoot systemen zijn wereldwijd verkrijgbaar en vormen een goed alternatief voor kabelgoot. Kabels zijn eenvoudig te bevestigen en ook de in- en uitvoer van kabels is door het draadgootpatroon zeer eenvoudig. Daarnaast zijn draadgoten eenvoudig te reinigen en is er minder kans op stof ophoping.

Door het uitgebreid assortiment aan materiaalkeuzes is er altijd een draadgoot die past in uw (productie) omgeving. Hierbij zijn ook duurzame keuzes mogelijk zoals bijvoorbeeld Zink Aluminium als alternatief voor de thermisch verzinkte draadgoot. Sinds eind 2022 is draadgoot ook als circulair systeem verkrijgbaar door een samenwerking van Technische Unie met Legrand.

De duurzame voordelen van draadgoot ten opzichte van kabelgoot zijn:

 • 35% minder hulpartikelen t.o.v. kabelgoot; daardoor minder kans op fouten, minder voorraad en minder vrachtwagens (transport) nodig.
 • 24% minder grondstof dan het alternatief in kabelgoot
 • 8% minder verpakkingsmateriaal
 • Lichter, waardoor minder brandstof nodig is voor het vervoer
 • Circulair, remontabel en herbruikbaar, door te werken met een terugkoopofferte

Circulaire draadgoot is al verkrijgbaar bij de Technische Unie

Railkoker systemen

Legrand schakelkast

Railkokersystemen zijn al langere tijd op de markt. Toch is deze oplossing nog relatief onbekend. Dit terwijl er veel voordelen zijn ten opzichte van de conventionele oplossingen met kabels en kabeldraagsystemen.

Railkokersystemen zijn modulair opgebouwd en worden met een koppeling (boutverbinding) aan elkaar bevestigd, waardoor deze relatief eenvoudig te remonteren zijn. Naast nieuwe railkoker levert Legrand nu ook circulaire railkoker.

De duurzame Voordelen van railkoker systemen ten opzichte van kabels zijn:  

 • Snellere installatie, de verhouding van arbeid t.o.v. materiaal is 25 – 75%, bij kabels is dit daarentegen (70% – 30%)   
 • Ruimtebesparend, want een railkoker kan een haakse hoek maken
 • Lager spanningsverlies, waardoor zeker bij langere lengtes energie bespaart wordt  
 • Circulair, remontabel en herbruikbaar, door te werken met een terugkoopcontract
 • Halogeenvrij, vormt een lagere brandlast doordat er minimaal gebruik wordt gemaakt van brandbare materialen 
 • Toekomstbestendig 1; het is eenvoudig om aanpassingen in de installatie te maken, door simpelweg te kiezen voor een ander aansluitpunt op de railkoker. Hiervoor hoeven dus geen nieuwe kabels getrokken te worden.
 • Toekomstbestendig 2; DC spanning is actueel en is iets waar we wellicht in de toekomst gebruik van gaan maken. Railkoker is getest en gekeurd en mag daardoor toegepast worden in gelijkspanningssystemen.
 • Weinig afval: doordat railkoker op maat aankomt is er vrijwel geen restafval.

Circulaire visie Legrand

Onze visie op circulariteit is dat een circulaire oplossing moet werken zoals een nieuwe oplossing, zonder obstakels. Vandaar dat we ook dezelfde garantie geven als op nieuwe producten op voorwaarde dat de circulaire producten door Legrand herkeurd zijn.

Legrand heeft als fabrikant zowel kabelgoot, draadgoot, kabelladder, railkoker als wandgoot in het assortiment en we adviseren u dan ook graag wat de beste oplossing voor uw situatie is. Het is aan u om de afweging te maken, wilt u de technisch beste oplossing, de meest duurzame oplossing of de meest economische oplossing.

Mocht u meer willen weten, komt u dan binnenkort eens langs in het Inspiration center Industrie van Technische Unie. Dan kunnen we nog meer vertellen over de duurzame visie en de systemen voor energiedistributie van Legrand.

Ontdek Legrand Cablofil Serie