SOLARKABELS VAN LAPP VOOR UW FOTOVOLTAÏSCH PROJECT

Door LAPP
6 juni 2023
author-image

Moderne fotovoltaïsche systemen wekken een aanzienlijk hoger vermogen op dan enkele jaren geleden. Dit vereist krachtigere kabels en componenten. LAPP is hier goed voor uitgerust.

Gevel-geïntegreerde systemen

Zonne-energie wordt op grote schaal gebruikt waarbij de systemen zich in steeds meer verschillende vormen voordoen. Waar PV-installaties voorheen alleen op daken of in weilanden aangelegd konden worden, zijn er tegenwoordig ook gevel-geïntegreerde systemen, waarbij de zonnemodules bij de bouw van een huis in het dak worden geïntegreerd. Andere voorbeelden zijn agri-PV, waarbij de installaties kunnen helpen bij het in stand houden van vruchtbare grond voor planten die schaduw nodig hebben en diverse biotopen gecreëerd kunnen worden, of installaties geïntegreerd in geluidsschermen bij snelwegen of een drijvend zonnepark.

Dwarswaterdichtheid en trillingsbestendigheid

Door deze veranderende vormen van PV-installaties moeten niet langer alleen meer bestand zijn tegen wind, weer en UV-straling. Nu komen eisen als dwarswaterdichtheid en trillingsbestendigheid om de hoek kijken. In de toekomst kunnen ze namelijk permanent onder water komen te liggen bij bijvoorbeeld drijvende PV-installaties, of geplaatst worden op de dwarsliggers tussen de treinrails.

Hoogwaardige producten en eenvoudige installatie

Hoogwaardige producten en eenvoudige installatie zijn de belangrijkste factoren waar u op moet letten. Als een van de kabels broos wordt of uitvalt, heeft dat gevolgen voor alle andere kabels van dezelfde haspel. Het is dus van groot belang om te voorkomen dat u een complete installatie moet verwijderen en vervangen door een nieuwe installatie. Op lange termijn loont het dus de moeite te investeren in duurzaam en kwalitatief hoogstaand materiaal.

Betrouwbare en duurzame bekabeling

De H1Z2Z2-K (optimised version) kan gebruikt worden binnen de nominale omgevingstemperatuur van -40°C tot +90°C bij vaste installatie. De kabel is aangepast aan de verscherpte brandbeveiligingseisen binnen de EU door verbeterde brandeigenschappen en heeft een geclassificeerd brandgedrag volgens EU-richtlijn 305/2011 (CPR). Als het gaat om watercontact dan is deze kabel geschikt voor permanent onderdompelen tot 1 meter diepte. De verwachte levensduur is 25 jaar in geval van normale gebruiksomstandigheden zoals vastgelegd in EN 50816/VDE 0283-618.

Met de H1Z2Z2-K (optimised version) in combinatie met diverse toebehoren van LAPP bent u zeker van betrouwbare en duurzame bekabeling van uw PV-systemen.

Ontdek LAPP H1Z2Z2-K Serie