LAADSYSTEMEN VEILIG AANSLUITEN EN MONITOREN MET HAFONORM EV

Door ABB
22 augustus 2022
ABB

We bevinden ons midden in de energietransitie. We gebruiken steeds meer apparatuur zoals elektrische voertuigen. Door het toegenomen gebruik van al die apparatuur, moeten energieverdelers aan nieuwe eisen voldoen.

Diverse mogelijkheden

ABB biedt binnen het Hafonorm-programma diverse groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor het aansluiten van EV. Deze groepenkasten kunnen optioneel uitgevoerd worden met load management of load balancing.

Zowel in renovatie als bestaande bouw is een aansluiting voor een EV-laadsysteem vaak niet meegenomen. Dat betekent dat het laadsysteem op een later moment gekoppeld wordt aan de bestaande installatie. Hierbij zijn er diverse mogelijkheden. Vanwege de langdurige belasting van de verdeler, moet het laadsysteem worden aangesloten op een aparte groep.

Vermogen en stroom

Bewoners redeneren niet in belasting van de verdeler, maar in laadtijd. Daarbij is de gedachte al snel: meer vermogen en 3-fasen is beter. Dit blijkt in de praktijk anders te liggen. Met name de auto bepaalt de optimale dimensionering van de stroomvoorziening naar het laadpunt: kan de omvormer in de auto 1- of 3-fasen stroom verwerken? Hoeveel Ampère kan de auto verwerken? Het vermogen in kW is daarmee ondergeschikt.

Load balancing

Een nieuw principe dat inmiddels ook wordt toegepast voor woningen en kleine utiliteit is load management of load balancing. Dit principe wordt ook gebruikt bij EV-laadclusters waarbij het beschikbare vermogen dynamisch wordt verdeeld over het aantal elektrische voertuigen die aan de laadpalen staan.

Voordelen van load balancing

Load balancing biedt voordelen in de moderne woning. Voorbeeld: staat de auto op te laden en de espressomachine te stomen en schakelt de bewoner ook nog tegen etenstijd de oven en inductiekookplaat in, dan zal de laadpaal het laadvermogen naar de auto tijdelijk reduceren, zodat er geen overbelasting ontstaat. Wordt de kookapparatuur weer uitgeschakeld, dan gaat het laadvermogen voor de auto weer omhoog. De groepenkasten van Hafonorm kunnen optioneel worden uitgevoerd met deze mogelijkheid.

Razendsnel monteren en eenvoudig configureren

Het programma Hafonorm groepenkasten beschikt over een aantal unieke eigenschappen en werkmethoden die zorgen voor een compacte behuizing van de kast, razendsnelle montage en maximale flexibiliteit in het installatieproces. Denk aan het Busboard®-systeem, stekerbaar installeren en de mogelijkheid om eenvoudig uit te breiden. Bovendien maakt de Hafonorm Configurator het heel eenvoudig om een nieuwe groepenkast samen te stellen.

Ontdek ABB Hafonorm