HUMMEL WARTELS IN DE MARITIEME SECTOR

Door Rittal
24 mei 2022
author-image

Op een schip heeft men te maken met verschillende omstandigheden. Dit bepaalt niet alleen de keuze van de kast, maar ook van de wartel.

Wilt u componenten in een maritieme omgeving goed beschermen tegen invloeden van buitenaf? Dan bent u er niet alleen met een sterke behuizing. 

Er lopen altijd kabels van en naar uw apparatuur; daarom heeft u bij een complete oplossing voor de bescherming van uw apparatuur, naast de kast, een kabelwartel nodig. Die zorgt er namelijk voor dat het eind van de kabel die naar uw kast loopt veilig wordt bevestigd. Uw installatie is immers zo goed als de zwakste schakel. 

De kwetsbare plek

Of het nu gaat om voedings- netwerk of signaalkabels; diverse kabels moeten ergens in uw kast naar binnen. Deze opening is de achilleshiel in uw kastsysteem. Een wartel biedt de oplossing. Het zorgt voor een perfecte afdichting van uw kast zodat deze beschermd is voor invloeden van buitenaf, zoals vocht, stof of straling (EMC). Bovendien kan een wartel bij dynamische belasting van uw kabels zorgen voor trekontlasting. Uw kabels, systeem en kast blijven ongeschonden en naar behoren functioneren.

Elke situatie op een schip is anders

Op elk schip heeft men te maken met verschillende situaties. Zo wordt er aan een installatie op het dek andere eisen gesteld dan een installatie in de machinekamer. Dit geldt uiteraard ook voor het toepassen van wartels. Een wartel wat op het dek wordt toegepast zal de weersinvloeden en de invloeden van de zilte lucht moeten doorstaan, en een wartel in de machinekamer moet weer bestand zijn tegen het trillen van de motor. Hummel biedt u hiervoor een compleet portfolio en daarmee de juiste wartel voor elke toepassing.

Certificering en veiligheidseisen

Omdat veiligheid op een schip van levensbelang is, worden de wartels op diverse punten getest. De basisvereiste is dat de wartel stevig blijft zitten en goed afdicht. Daarnaast krijgt elk type kunststof wartel een brandveiligheidsklasse toegekend volgens de UL94-norm. Een andere belangrijke certificering is de IP-waarde, die de beschermingsgraad tegen het aanraken en indringen van voorwerpen van buitenaf en de beschermingsgraad tegen de mate van vocht aangeeft. Daarnaast zijn de meeste Hummel wartels voorzien van een DNV-GL certificaat waarmee u de zekerheid heeft op een goedgekeurd product.

Demontage als het schip end of life is

Ten slotte als het ship end of live is moet deze worden gedemonteerd, en is van belang dat men weet welke materialen zijn toegepast om deze ontmanteling veilig te kunnen uitvoeren. 

Hummel biedt u hiervoor de documenten “Supplier’s Declaration of Conformity (SDoC)”, “Material Declaration (MD)” en het “Statement of the use of Asbestos”. Omdat er een enorm groot assortiment wartels bestaat, is het verstandig om u te laten adviseren over welke wartel het best past bij uw specifieke situatie. Neem hiervoor contact op met Rittal B.V.

Ontdek Hummel Wartels