VERPLICHT VERVANGEN VAN TL- NAAR LED

Door Famostar
16 juni 2022
author-image

Veel gebouwen zijn nog volledig voorzien van TL-noodverlichting. De laatste jaren heeft led zich als lichtbron bewezen. Led-armaturen zijn kostenbesparend wat betreft energie én onderhoud.

Groene deur met Famostar ledverlichting

Waarom is vervangen verplicht?

Het vervangen van tl-vluchtrouteaanduiding is vanaf 1 juli 2019 een verplichting waar handhavend tegen opgetreden kan worden. Deze maatregel is een uitwerking van het Energieakkoord voor duurzame groei, dat in 2013 – in samenwerking met de overheid - ondertekend is door ruim 40 organisaties. Dit Energieakkoord is opgegaan in het Klimaatakkoord en vervolgens de Klimaatwet) geworden (december 2018. In de Klimaatwet staan verschillende de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing beschreven (EML). Deze energiebesparende maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Het zijn dus investeringen die zich snel terugverdienen. Wat betreft vluchtrouteaanduiding houdt het in dat armaturen met een tl-lichtbron vervangen moeten worden door armaturen met een led-lichtbron. Deze maatregelen zijn verplicht voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh per jaar verbruiken.

Noodrouteverlichting Famostar

Wat is het juiste moment om over te stappen van tl- naar led-noodverlichting?

In de EML wordt aangegeven dat de tl-armaturen op een ‘natuurlijk moment’ vervangen moeten worden voor led-armaturen. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het jaarlijks vervangen van de tl-buisjes, de 4-jaarlijkse vervanging van de accu’s of bij een renovatie van het gebouw.

Universele renovatieset van Famostar

Omdat led-armaturen vaak kleiner zijn dan de oude tl-armaturen blijft er een gat achter bij vervanging en nieuwe plafondtegels zijn vaak niet meer beschikbaar. De universele renovatieset van Famostar is hiervoor een oplossing. Met de universele renovatieset kan een ingebouwd tl-armatuur snel, probleemloos en voordelig vervangen worden door een led-armatuur van Famostar. Na het verwijderen van de tl-armatuur wordt in de bestaande opening in de plafondtegel een montageplaat bevestigd, die de opening in de tegel netjes opvult. Hier wordt de led-armatuur in- of op gemonteerd.

Omdat nieuwe led-armaturen een betere lichtspreiding hebben, zijn er niet altijd evenveel nieuwe armaturen nodig als er oude tl-armaturen gebruikt werden. Het komt dus wel eens voor dat er een armatuur uitgespaard kan worden en een gat achterblijft. Daarom hebben we de universele renovatieset Blind, hiermee wordt het gat afgesloten en ziet het er weer netjes uit.

Hoeveel bespaar ik?

Een argument dat vaak wordt gebruikt tegen het vervangen van de tl-noodverlichting is dat er geen budget beschikbaar is. Toch verdient een investering in onze led-armaturen zich meestal binnen vijf jaar al terug, aanschafkosten en installatie meegerekend.

Ontdek Famostar LED