EEN NIEUWE GENERATIE NOODVERLICHTING VAN FAMOSTAR

Door Famostar
26 april 2022
author-image

Heeft u ook een tekort aan handjes en bent u op zoek naar snellere of efficiëntere werkmethoden? Famostar heeft een slimme oplossing gevonden voor het efficiënter maken van het onderhoud van noodverlichting.

Automatisch Test Systeem

Het is een wettelijke verplichting om de noodverlichtingsinstallatie adequaat te onderhouden. Vele jaren geleden werd het Automatisch Test Systeem voor noodverlichtingsinstallaties geïntroduceerd. Hiermee werd het onderhoud van noodverlichtingsarmaturen een stuk makkelijker en sneller. Voordat het ATS-systeem er was moesten alle armaturen één voor één met de hand getest worden. Dit kostte veel tijd. Famostar heeft een oplossing gevonden om het onderhoud nog sneller en slimmer te maken: het SmartScan systeem.

Hoe werkt de SmartScan techniek?

De armaturen zijn door middel van een mesh-netwerk met elkaar verbonden. Dit is een eigen netwerk op een 868 mHz frequentie. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van een WiFi netwerk. Op een willekeurige plek in het gebouw wordt een gateway geplaatst. Deze gateway communiceert draadloos met alle armaturen, die ook weer met elkaar gekoppeld zijn. De Gateway vraagt de armaturen steeds naar hun status en geeft die boodschap via het gsm-netwerk door aan de server. Vervolgens worden de gegevens op de server vertaalt en zichtbaar gemaakt op een overzichtelijke (Nederlandstalige) website. Vanuit hier kan gemakkelijk afgelezen worden of er armaturen zijn die onderhoud nodig hebben.

Installatie en onderhoud

Het installeren van de SmartScan armaturen is net zo eenvoudig als de ATS armaturen van Famostar. De techniek zit van binnen. Het in bedrijfstellen van het systeem wordt door Famostar geregeld. Dus ook daar heeft de installateur geen extra werk aan. Als je kiest voor de nieuwe generatie noodverlichtingsarmaturen van Famostar met SmartScan kun je eenvoudig aantonen dat je voldoet aan de wetgeving. Met behulp van het digitale logboek kost deze verplichting minimaal tijd. 

Beheersystemen

Er zijn al verschillende installateurs die kiezen voor het SmartScan systeem. Een voorbeeld daarvan is Brusche Installatietechniek. Zij zien steeds meer vraag naar beheersystemen. Deze slimme systemen hebben over het algemeen een hogere investering, maar omdat het onderhoud hierdoor efficiënter kan betaalt dit zich op de langere termijn terug. Het systeem geeft het zelf aan als er storingen zijn. Hierdoor is het ook nog eens duurzaam: je weet precies welke materialen je mee moet nemen en extra ritjes worden voorkomen.

Ontdek Famostar-noodverlichting