ETHERLINE® GUARD – MONITOR DE REAL TIME PRESTATIES VAN UW DATAKABELS

Door LAPP
30 maart 2022
LAPP

Kabels gaan gewoonlijk vele jaren mee, maar bij zeer dynamische toepassingen met hoge snelheden, versnellingen en eventueel torsie kan het voordelig en kostenbesparend zijn om de verbindingen te controleren, zodat productiestilstand vermeden kan worden. 

De oplossing van LAPP is de ETHERLINE® GUARD: een innovatief toestel dat de real time prestaties van een communicatielijn constant monitort en de meetwaarden van verschillende parameters vergelijkt met de initiële waardes. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de degeneratie van de kabel. De ETHERLINE® GUARD is in eerste instantie bedoeld voor 100BASE-TX verbindingen (met 100 Mbit/s), voor EtherCAT, EtherNET/IP en 2-paar PROFINET. In veel industrieën worden deze kabels gebruikt op het procesniveau van een toepassing. Ze zitten vaak in kabelrupsen, CNC-machines en meerassige robots. De ETHERLINE® GUARD is geschikt voor top-hat railmontage en kan dankzij de beschermingsklasse IP20 in industriële besturingskasten worden gebruikt.  
  
De ETHERLINE® GUARD is verkrijgbaar als WiFi-variant of LAN-variant die de diagnostische gegevens doorsturen naar een hoger besturingsniveau. Beide varianten hebben een compacte bouwvorm en kunnen worden geconfigureerd voor cloud communicatie met MQTT. De externe SMA-antenneaansluiting zorgt voor een veilige radioverbinding wanneer de eenheid zich bijvoorbeeld in de schakelkast bevindt. Het werkt op 24 V DC, is ontworpen voor een temperatuurbereik van -40 °C tot +75 °C en is tril- en schokbestendig volgens DIN EN 60529. Het wordt aangesloten via een in- en uitgang op een bestaande lijn, tussen de (kritische) toepassing en een controller of switch. Dus geen montage of demontage in het veld, gewoon het toestel er tussen schakelen via RJ45-verbindingen.   
  
De inbedrijfstelling wordt gestart met een druk op de knop of via de webinterface met een geautomatiseerde en zelflerende parametrisering. Met de gepatenteerde voorspellende onderhoudsalgoritmes van LAPP kunnen onregelmatigheden in de geanalyseerde gegevens gemakkelijk worden opgespoord. De ETHERLINE® GUARD diagnosticeert continu de kabel en geeft de status weer via een LED: permanent groen is OK, knipperend is een waarschuwing, rood is onmiddellijk vervangen. De alarmdrempel is in de fabriek ingesteld op 80 procent, maar kan individueel worden ingesteld tussen 99 procent en 21 procent.