MASTER OF SLAVE: DE MODBUS RTU COMMUNICATIEMODULE VAN EATON

Door Eaton
1 december 2022
author-image

Eaton introduceert de Modbus RTU-module als aanvulling op het scala aan communicatiemogelijkheden voor het easyE4 stuurrelais, waardoor de mini PLC zowel als master en als slave unit kan worden ingezet.

Client- en serverfunctionaliteit

De nieuwe Modbus RTU module voor de easyE4 biedt nog een andere mogelijkheid om het stuurrelais flexibel in verschillende communicatiestructuren te integreren: Naast een easyNet interface, via de programmeerpoort, biedt het basisapparaat Modbus TCP client- en serverfunctionaliteit. Dit betekent dat de geïntegreerde Modbus TCP interface ook kan worden gebruikt wanneer een Modbus RTU module parallel is aangesloten. Als gevolg hiervan kan de easyE4 gemakkelijk gegevens verzamelen van meetapparatuur op veldniveau met behulp van de Modbus RTU en de gegevens doorgeven aan hoger gelegen besturingsoplossingen via Modbus TCP.

Eaton easyE4

Master of slave

De Modbus RTU-communicatiemodule en het netwerk worden geconfigureerd met de programmeersoftware easySoft 7 vanaf versie 7.40. Hiermee wordt de mini PLC ook als Modbus RTU master of slave ingesteld. Bij de instelling als master heeft de easyE4 toegang tot de procesgegevens, statusinformatie en parameterinstellingen van de aangesloten Modbus RTU-modules. Gegevensverwerving en programmering kunnen onafhankelijk van het merk worden uitgevoerd, wat betekent dat ook Modbus RTU-apparaten van derden kunnen worden geïntegreerd.