DE VERLICHTINGSEXPERT VOOR ALLES WAT GROEIT, BLOEIT EN ADEMT

Door Trilux
29 mei 2022
author-image

Alles wat ademt, heeft goed licht nodig om te kunnen groeien. De zuurstof en het voedsel dat planten en dieren produceren, zorgt al zolang bekend is voor ons voortbestaan.

Het licht waarin wij als mensen leven en werken heeft daarentegen de afgelopen decennia veel veranderingen doorgemaakt. We stapten af van gasontladingslampen en vervangen TL verlichting voor LED armaturen. Gaandeweg wordt HCL (Human Centric Lighting) de nieuwe standaard. Een standaard waarin het draait om het welzijn van ons als mens. Maar waarom geldt een soortgelijke standaard dan niet voor onze planten en dieren?

Invloed op productie

Kijkend naar de verlichting in een koeien-, varkens of kippenstal wordt er nog altijd onvoldoende rekening gehouden met het welzijn van de dieren. De standaard verlichtingsopties die worden toegepast, houden namelijk geen rekening met de specifieke kleurspectra die voor dieren geschikt zijn. Een kip is gevoeliger voor bepaalde kleuren uit het lichtspectrum en de manier van dimmen dan bijvoorbeeld een varken. Het toepassen van een standaard verlichtingsarmatuur in een kippenschuur lijkt wellicht niet direct van invloed, maar is dat wel degelijk. Verkeerde lichtomstandigheden kunnen bij kippen extra stress veroorzaken, wat kan leiden tot weinig of zelfs geen eieren als gevolg. Zulke negatieve gevolgen zijn ook terug te zien in de afname van melkproductie onder koeien, de groeiontwikkeling van planten in een koraalkwekerij of  een groenwand op kantoor.

Meer dan techniek

Om de groei en productie van planten en dieren te bevorderen, is het de hoogste tijd voor een welzijnsbewust verlichtingsaanbod. TRILUX houdt hierin niet alleen rekening met alle technische aspecten, maar neemt tegelijkertijd risico’s voor kwekers en boeren weg. Wij spelen met de juiste lichtkleuren, zoeken naar een goede lichtgelijkmatigheid en bieden de juiste lichtintensiteit. Ook houden we rekening met het lichtspectrum wat voor de betreffende soort dieren of planten het beste is. Ieder plantje of dier heeft immers zijn eigen uniciteit en wensen.

Levensloop bestendig

Naast de variatie in lichtkleur en –intensiteit zijn de armaturen volledig afgesloten en gasdicht. Hierdoor zullen bijvoorbeeld ammoniakdampen uit de stal de LED-module en driver niet aantasten. De armaturen hebben de hoogst haalbare IP-waardering (IP69K) en zijn naast gas- en vochtdicht ook geschikt om af te spuiten met een hogedrukspuit.

Dat is TRILUX

Het merk dat meer dan honderd jaar koploper is in de verlichtingsmarkt met een geprezen prijs-kwaliteitbalans voor de installateur. Waar flexibiliteit en service geen extraatje is, maar een randvoorwaarde voor een excellente dienstverlening. Waar fors wordt geïnvesteerd in innovatie en duurzaamheid, omdat welzijn en veiligheid van mens, dier en natuur bovenaan de agenda staat. Het bedrijf wat actief haar kennis deelt en u licht laat beleven.  

Ontdek Trilux