BESPAAR ENERGIEKOSTEN MET EEN LUCHT- EN VUILAFSCHEIDER

Door Spirotech
27 februari 2022
Spirotech

Moderne ketels en componenten, zoals warmtewisselaars, driewegkleppen, thermostaatkranen en vloerverwarming zijn gevoelig voor vuil en lucht. De energiezuinige pompen in CV-ketels en warmtepompen trekken ijzerhoudende deeltjes aan (magnetiet), waardoor ze juist meer energie gaan verbruiken. Onderzoek en praktijk tonen aan dat met name magnetiet leidt tot afnemend rendement en daardoor hogere energiekosten. Snelle en efficiënte vuil- en luchtverwijdering is daarom van groot belang.

Waar komt die lucht in mijn verwarmingsinstallatie vandaan?

In water zit altijd lucht. Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel of warmtepomp wordt het water opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van microbellen. Lucht in een warmtepomp- of cv-installatie leidt tot allerlei vervelende verschijnselen zoals klaterende geluiden in leidingen en radiatoren. Lucht is ook vaak de reden waarom een radiator niet helemaal opwarmt, of helemaal niet warm wordt.

Waarom is het aan te raden een luchtafscheider toe te passen?

Een SpiroVent luchtafscheider haalt de microbellen direct na de ketel of warmtepomp uit het warme water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen en zal zodoende de luchtbel oplossen. De radiatoren worden dan weer optimaal verwarmd en de ketel brandt dan zo zuinig als mogelijk.

Voordelen:

  • Nooit meer tussentijdshandmatig ontluchten
  • Radiatoren altijd helemaal warm
  • Binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend
  • Tot wel 6% minder gasverbruik aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC

Waar komt dat vuil in mijn verwarmingsinstallatie vandaan?

De belangrijkste oorzaak van vervuiling is corrosie als gevolg van de reactie tussen (de lucht in) water en de ijzerhoudende onderdelen in de installatie. Vervuiling in een warmtepomp- of cv-installatie bestaat grotendeels uit het schadelijke magnetiet. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart kleuren van het installatiewater. Opgehoopt en vastzittend magnetiet hindert een optimale werking van de verwarming en leidt tot overmatige slijtage en storingen.

Waarom is het aan te raden een vuilafscheider toe te passen?

De vervelende en soms kostbare gevolgen van vervuiling in het installatiewater kunnen worden voorkomen met een SpiroTrap magnetische vuilafscheider. Met deze vuilafscheider wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater gehaald. Een installatie met schoon water is veel minder storingsgevoelig en zorgt ervoor dat de ketel zo zuinig mogelijk brandt en dat de pomp zo min mogelijk stroom verbruikt.

Voordelen:

  • Bescherming van kostbare onderdelen
  • Minder storingen en uitval
  • Binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend
  • Tot wel 7,4% minder gasverbruik, aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC

Ontdek Spirotech