STEEDS MEER VRAAG NAAR DOUCHEGOOT MET WARMTEWISSELAAR

Door ACO
1 mei 2023
ACO

Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat de warmte van douchewater niet wegstroomt naar het riool, maar gebruikt wordt voor de opwarming van het toestromende koude kraanwater.

Meeste energieverlies door riolering

En dat is een goede ontwikkeling, want wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet de muren, ramen of het dak het grootste energieverlies opleveren, maar de riolering. Aan de riolering verliest men de meeste warmte in huis. Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat de warmte van het douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het gebruikt wordt voor de opwarming van het toestromende koude kraanwater. Hierbij wordt het nuttige met het aangename gecombineerd: een mooie douchegoot in de badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Kortom, installeer een wtw- douchegoot in iedere nieuwe of te renoveren badkamer!

Zo functioneert de douchegoot met ingebouwde warmtewisselaar

Koud leidingwater stroomt normaliter direct naar de douchekraan. Met de ACO ShowerDrain X gaat het koude water, eerst via de ingebouwde warmtewisselaar in de douchegoot, naar de douchekraan. Tijdens het douchen wordt het warme douchewater opgevangen in de douchegoot. Hier stroomt het langs de koperen buizen van de warmtewisselaar die deze warmte afgeven aan het toestromende koude water. Hierdoor wordt het leidingwater tot 20 graden opgewarmd. Dit voorverwarmde water stroomt verder naar de douchekraan, waardoor de cv-ketel of warmtepomp minder heet water hoeft te leveren voor de gewenste douchetemperatuur. Door te investeren in een wtw-douchegoot wordt bij iedere douchebeurt energie en geld bespaard!

Het oog wil ook wat!

Richt de badkamer in met een mooi RVS Quatro rooster of kies voor een minimalistisch design met een betegelbaar rooster Tile (ook geschikt voor een gietvloer), zodat er slechts een smal sleufje zichtbaar blijft in de douchevloer.

Productvoordelen

  • efficiënte warmteterugwinning uit douchewater volgens NEN 7120 en NTA8800
  • geheel volgens de norm uitgevoerd
  • geen risico’s voor de volksgezondheid door contaminatie of legionellagevaar, volgens DIN1717
  • besparing door minder warmwatergebruik
  • besparing op energiekosten
  • douchegoot volgens NEN-EN1253-1

Maar hoeveel scheelt het nu eigenlijk? Bereken de terugverdientijd met de nieuwe WTW-douchegoot calculator! Kijk op www.aco.nl/wtw. Hier vind je informatie voor de adviseur, installateur en eindgebruiker.