EFFICIËNTE TOEBEHOREN AX. -KX. WAND-/VLOERKASTEN EN COMPACTE BEHUIZINGEN

Door Rittal
23 maart 2022
author-image

Door het gebruik van standaard toebehoren wordt de efficiëntie verhoogd. Standaard toebehoren gebruiken voor de creatieve oplossingen die bij het bouwen van schakel- en besturingskasten worden bedacht en daarbij de effectiviteit ondersteunen. 

Systeemkast

De AX wand-/vloerkasten worden steeds meer als systeemkast toegepast, zeker de grotere afmetingen. Het begint al bij de kabelinvoer. De grote metalen wartelplaat kan natuurlijk voorzien worden van de benodigde boringen voor de kabelwartels maar als er ook kabels met aangegoten connector ingevoerd moeten worden kan de speciale kunststof wartelplaat, modulair, met metrische uitdrukpoorten en uitdrukpoorten voor afdichtelementen geplaats kunnen worden zonder mechanische bewerkingen

Bij invoeren van kabels moet een deugdelijke opvang aanwezig zijn om te voorkomen dat er krachten op de kabels en daarmee de verbindingen komen. Een mooi voorbeeld van efficiënte toebehoren zijn de speciale rails voor flexibele interieuropbouw in combinatie met de verbeterde rails voor interieuropbouw. Met deze combinatie kan de standaard VX-kabelbevestigingsrail ook in de AX wand-/vloerkast gemonteerd worden waarmee de AX naast de VX25 een systeemkast geworden is. 

Goed afgeschermd

Binnen de AX familie is voor de AX kunststof een binnendeur beschikbaar, eenvoudig te monteren met de bijgeleverde inbouwset op de bevestigingsnokken in de zijkant van de AX kunststof. Hiermee worden de componenten op de montageplaat afgeschermd of kan in de deur een extra bevestigingsniveau gecreëerd worden. Eventueel af te lezen componenten kunnen via de standaarduitvoering met zichtdeur eenvoudig en met behoud van de nodige bescherming door de kast in deze binnendeur gemonteerd worden. Voor de plaatstalen AX wand-/vloerkast komen deze binnendeuren binnenkort ook beschikbaar. Voor de kabelinvoer is de gehele bodem beschikbaar. In een eerdere uitvoering waren hier nog bevestigingsnokken voor montage van toebehoren opgenomen maar in de actuele uitvoering van de AX kunststof zijn de nokken in de onderzijde ten behoeve van flexibele kabelinvoer niet meer aanwezig. 

Optimaal beschermd

De KX-klemmenkasten worden niet allen toegepast voor verbindingen van kabels door middel van klemmen maar zeker ook voor het plaatsen van actieve componenten, zeker in de KX met een diepte van 120 mm. De standaard aanwezige bevestigingsbeugel voor DIN-rail wordt ook gebruikt om met een beugel een kunststof afdekplaat te monteren. Deze beugel kan bij de betreffende KX-klemmenkast besteld worden en dan is het slecht een kwestie van monteren. Geen aparte order- en goederenstroom voor een eigen ontworpen beugel, geen verlies van kostbare tijd en een fantastisch resultaat.

Naast deze beugels kunnen natuurlijk ook de benodigde kabelwartels bij de kast geleverd worden en de daarbij behorende boringen via Rittal bewerkingsservice aangebracht worden. Dan is de kast na binnenkomst gelijk klaar voor verdere opbouw. Als er nog een 2e montageniveau gecreëerd moet worden kan dat eenvoudig met de speciale bevestigingsklauw die tevens ook zorgt voor de vereiste potentiaalvereffening. Het 2e montageniveau geeft extra inbouwdiepte waardoor de stap naar de diepere 155 mm KX E-box of KX Busbehuizing niet gemaakt hoeft te worden.

Ontdek Rittal AX. KX. SYSTEM PERFECTION.