UV-C: DESINFECTEREN MET DE KRACHT VAN LICHT

Door Philips
17 mei 2022
Philips

UV-C-licht is een doeltreffende manier om lucht, oppervlakken en voorwerpen te desinfecteren. UV-C breekt het DNA en RNA van micro-organismen zoals bacteriën en virussen af, waardoor deze onschadelijk gemaakt worden.

Als we iets kunnen leren uit de huidige pandemie, is het hoe belangrijk het is dat we voorzorgsmaatregelen treffen om mensen veilig en gezond te houden. Nu, maar ook na COVID-19 blijft het dus een belangrijk aandachtspunt om zoveel mogelijk andere virussen en bacteriën buiten te houden. Desinfectietechnologieën zoals UV-C kunnen een stuk van de oplossing zijn omdat de technologie een bewezen en uiterst doeltreffende manier blijkt te zijn om ruimtes, oppervlakken, materialen én zelfs lucht te ontsmetten. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest reageren op desinfectie met UV-C1. In laboratoriumtests inactiveerden Philips UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak2. Een duidelijke indicatie dat UV-C een waardevolle rol kan spelen in onze beschermingsstrategie.

Wat is UV-technologie?

Ultra-Violet (UV) licht is onzichtbaar voor het menselijk oog en is onderverdeeld in UV-A, UV-B en UV-C. UV-C wordt gevonden binnen een bereik van 100-280 nm en wordt al jaren gebruikt om drinkwater, afvalwater, lucht, farmaceutische producten en oppervlakken te desinfecteren. Met een piekgolflengte van 254nm heeft UV-C-licht kiemdodende eigenschappen waarmee het DNA of RNA van bacteriën, virussen, schimmels en schimmelsporen afgebroken wordt. Hierdoor worden zij onschadelijk gemaakt.

Philips heeft meer dan 35 jaar ervaring met de technologie. Het brede assortiment UV-C-lampen en armaturen kan voor uiteenlopende toepassingen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn luchtdesinfectiesystemen die doorstromende lucht desinfecteren, de UV-C-desinfectiebalk voor gesloten ruimten of de desinfectiebox voor voorwerpen zoals headsets, telefoons, badjes of sleutels. 

uvc

Lucht desinfecteren met licht

Virussen verspreiden zich ook via de lucht. Risicozones voor besmetting zijn vaak ruimtes waar slecht geventileerd kan worden. Denk hierbij aan kleedkamers, supermarkten, klaslokalen, zorgcentra, theaters, restaurants of vergaderruimtes. Op die plekken kan luchtdesinfectie een extra bescherming zijn.

UV-C-luchtdesinfectiesystemen desinfecteren de lucht in de bovenste delen van de ruimte  terwijl er mensen in de ruimte aanwezig zijn. De gedesinfecteerde lucht stroomt vervolgens terug naar de onderste lagen in een ruimte door middel van natuurlijke convectie of mechanische ventilatie. Een recente studie van Intertek toont aan dat dit type armaturen tot 99,9% van het virus ColiphageφX174  in lucht binnen 10 minuten in een ruimte met voldoende luchtcirculatie inactiveren[2].

UVC

UV-C-certificering verplicht

Installateurs die UV-C willen installeren, dienen eerst getraind te worden. Hierbij geldt dat minimaal 3 personen binnen de organisatie de training afgerond moet hebben. De trainingen en test duren 100 minuten. De training kan tussentijds worden afgesloten en later weer verder worden opgepakt. De test dient in één keer afgerond te worden (dus zonder pauzes).  Na succesvolle afronding kunt u uw klanten adviseren over alle UV-C oplossingen en heeft u de kennis om veilig te installeren en optimaal te beheren. Hiermee zet u de eerste stap om de kansen van desinfectie met UV-C licht te benutten! 

Nadat u als installateur de training succesvol heeft afgerond, neemt Signify contact met u op.

Meer vragen over UV-C? Vraag het aan een lichtadviseur bij u in de buurt.  

1.        Fluence (UV Dose) Required to Achieve Incremental Log Inactivation of Bacteria, Protozoa, Viruses and Algae Revised, bijgewerkt en uitgebreid door Adel Haji Malayeri, Madjid Mohseni, Bill Cairns and James R. Bolton. Met eerdere bijdragen door Gabriel Chevrefils (2006) and Eric Caron (2006) Met peer review door Benoit Barbeau, Harold Wright (1999) en Karl G. Linden

2.        Nadia Storm et al, Rapid and complete inactivation of SARS-CoV-2 by ultraviolet-C irradiation, 2020 Rapport beschikbaar op https://www.nature.com/articles/s41598-020-79600-8. De in deze studie gebruikte UV-C-stralingssterkte was 0,849 mW/cm².