SIRIUS ACT RFID-KEUZESCHAKELAAR VOOR VERBETERING VAN DE PLANTPRESTATIES

Door Siemens
28 september 2021
Siemens

De beschikbaarheid van machines en installaties hangt ook af van het personeel dat ze bedient en onderhoudt. Analyses van gebruikersgegevens herbergen optimalisatiepotentieel voor productiviteit.

Binnen het portfolio van Sirius ACT drukknoppen en signaalelementen is

een keuzeschakelaar op basis van RFID-technologie ontwikkeld. De schakelaar gebruikt deze technologie om toegangsrechten contactloos toe te wijzen.

Gebruikersgroepen met verschillende bevoegdheden tot de installatie

In industriële installaties zijn tal van verschillende bevoegdheden nodig voor inschakelen. Zo moet een servicetechnicus over andere bevoegdheden beschikken dan een operator. Bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot een touch panel zonder wachtwoord of diverse schakelbevoegdheden toe te wijzen. Dit laatste gebeurt momenteel nog vaak met behulp van conventionele mechanische sleutelschakelaars. Deze kunnen echter vervuild raken door water en vuil. Bij een RFID-keuzeschakelaar bestaat er geen mechanisch contact tussen schakelaar en stick. De stick bevat een zogeheten tag die door de zender in de schakelaar wordt gelezen.

Een viertal standaard gekleurde sticks met unieke tag geven de verschillende rechten niveaus aan en een vijfde die zelf te programmeren is met behulp van IO-link software.

Een ander voordeel is dat de autorisatieniveaus van een RFID-sticks kunnen worden aangepast. En als een stick (tag) verloren gaat, kan deze heel eenvoudig worden geblokkeerd. Met deze functie kan bovendien de toegang worden beperkt tot bepaalde tijdstippen op een dag.

Weet precies wie iets op de machine doet en wanneer

Welke operator of monteur werkte aan een machine en wanneer kan er informatie worden gegeven over mogelijke productiviteitsverbetering. Dit vereist een nauwkeurige tracering van de personen die geautoriseerd zijn om toegang te krijgen tot de machine. Conventionele methoden zoals fysieke logboeken geven echter slechts in beperkte mate en in analoge vorm de benodigde informatie. Met onze RFID-keuzeschakelaars is het registreren van personen of functies en nauwkeurige documentatie van machinetoegang mogelijk.

De volgende versies van de SIRIUS ACT RFID-keuzeschakelaar kunnen worden gebruikt:

-       RFID-Keuzeschakelaar met standaard elektronicamodule
-       RFID-Keuzeschakelaar met voorgeprogrammeerd (IO-Link) elektronicamodule
-       RFID-Keuzeschakelaar met vrij programmeerbare (IO-Link) elektronicamodule

Meer informatie is te vinden in deze pdf: SIRIUS ACT ID key-operated switches

Ontdek Siemens SIRIUS ACT RFID-KEUZESCHAKELAAR