HYGIËNISCH ONTWERPEN IN DE VOEDINGSMIDDELEN-INDUSTRIE

Door Pflitsch
1 oktober 2021
Pflitsch

Hoe kan een hygiënisch ontwerp van machines en productielijnen bijdragen aan het voorkomen van bacterievorming in de voedingsmiddelenindustrie? Wat kunt u als machinebouwer of engineer hierin betekenen? Download het whitepaper en lees alle aandachtspunten.

Een goede hygiëne is in de voedingsmiddelenindustrie van levensbelang, geen enkel bedrijf wil immers in de media komen vanwege een campylobacter-, listeria- of salmonellabacterie in voeding. Reiniging speelt hierin een grote rol, maar ook het belang van een juiste plaatsing van machines en productielijnen mag niet onderschat worden.

Waarom is een Hygiënisch Ontwerp (Hygienic Design) zo belangrijk?

Om aan de richtlijnen voor hygiëne te voldoen en voedselveiligheid te kunnen realiseren, moeten machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie aan een hygiënisch design voldoen.

Hygiënisch ontwerpen in de food industrie is essentieel voor alle stadia van het productieproces, van het gebruik van materialen zoals RVS tot aan specifiek ontworpen afdichtingen.

Al bij het ontwerp van een machine moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toepast wordt. Niet alleen de machines, maar ook alle toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is essentieel. 

In de praktijk ziet u vaak wel een functioneel ontwerp van een machine, maar is er niet of onvoldoende nagedacht over specifieke eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Wanneer van te voren bekend is waar kabels en kabelwartels geplaatst worden in de routing, kunnen ook de juiste materialen, bevestiging, codering en aansluitingen gekozen worden.

Routing en productiezones

Ook de productiezones en routing waar productielijnen en componenten (kabels, kabelwartels) zich bevinden, is van belang. De richtlijn EN 1672-2 onderscheidt drie zones voor voedselproductie waarvoor verschillende hygiëne-eisen gelden:

  • Machines met direct contact met levensmiddelen (food-zone of productcontactoppervlak)
  • Machines met direct contact met levensmiddelen maar waarvan het voedsel niet terugkeert in het productieproces (splash-zone of spatoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.
  • Machines die geen direct contact met levensmiddelen hebben maar die wel in een kritische omgeving zitten (non-food zone of niet-productcontactoppervlak). Deze producten moeten wel bestand zijn tegen corrosie en desinfectiemiddelen.

Kennisdocument over voedselveiligheid

In het whitepaper ‘Voedselveiligheid – het belang van hygiëne in de industrie’ delen wij de aandachtspunten die rondom het thema voedselveiligheid een rol spelen, toegespitst op het reinigen van kabels en kabelwartels. Download dit whitepaper op de Hemmink website.

Hygiëne kabelwartels van Pflitsch

Zoekt u een kabelwartel die u wil inzetten in de voedingsmiddelenindustrie of in andere steriele omgevingen? Dan is de blueglobe CLEAN® Plus kabelwartel van Pflitsch de perfecte oplossing. Deze kabelwartel voldoet aan de hoge EHEDG hygiëne-eisen, heeft een glad oppervlak met een oppervlakteruwheid Ra < 0,8 µm en afgeronde overgangen naar de sleutelvlakken. Vraag uw TU contactpersoon naar alle mogelijkheden.

Type                                              omschrijving                                                               TU artikelnr.

Blueglobe CLEAN Plus           RVS kabelwartel t.b.v. food industrie M20          9105594

Blueglobe CLEAN Plus           RVS kabelwartel t.b.v. food industrie M25          9105608

Ontdek Hygiëne kabelwartels van Pflitsch