AARDLEKAUTOMAAT OF AARDLEKSCHAKELAAR: WAT IS HET VERSCHIL?

aardlekautomaat aardlekschakelaar vrouw

Een aardlekautomaat vindt u net als de aardlekschakelaar in een meterkast. Maar wat zijn de voordelen en nadelen? En wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met ‘alamat’. Een aardlekautomaat behoort net als de aardlekschakelaar tot de beveiliging van het elektrotechnische systeem in gebouwen en woningen.

Wat is het verschil tussen een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar?

Een aardlekautomaat is niet precies hetzelfde als een aardlekschakelaar omdat de aardlekautomaat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat bevat. Hierdoor is de aardlekautomaat een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluiting en overstroom die ontstaat bij overbelasting. Is er een aparte aardlekschakelaar aanwezig? Dan moet er ook een zekeringsautomaat of installatieautomaat worden aangebracht in de groepenkast of meterkast. Dit kost extra ruimte. De aardlekautomaat bevat al deze beveiligingen in één compacte behuizing.

Wat is het voordeel van een aardlekautomaat?

Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten. Omdat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waarin de lekstroom of storing is opgetreden, is het probleem makkelijker te lokaliseren.

Wat is het nadeel van een aardlekautomaat?

Een nadeel van de aardlekautomaat is dat deze om verschillende redenen de groep uitschakelt. Zo kan er sprake zijn van kortsluiting, lekstroom of overbelasting. De oorzaak van het probleem is daardoor vaak onduidelijk totdat er nader onderzoek wordt gepleegd. Een ander nadeel is dat de storing soms langer onopgemerkt blijft doordat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waar zich de storing bevindt.