NEN 1010 gaat voornamelijk over alles buiten de installatiekast. Het aanpassen van deze verdeler is een ander verhaal. De oorspronkelijke fabrikant bouwt deze volgens de daarvoor geldende normen reeks NEN-EN-IEC 61439. Indien er een wijziging in die verdeler wordt aangebracht dient dit ook volgens NEN-EN-IEC 61439 te gebeuren. Diegene die de wijziging aanbrengt is dus direct verantwoordelijk voor de verdeler geworden, en dus aansprakelijk indien hier de normen niet juist zijn toegepast. De installateur wordt hiermee formeel de fabrikant van de verdeler.
OPMERKING Indien de fabrikant van de schakelinrichting een wijziging uitvoert aan het ontwerp van de oorspronkelijke fabrikant, neemt de fabrikant van de schakelinrichting de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke fabrikant voor die wijziging aan het ontwerp op zich en is hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van de inspectie door de oorspronkelijke fabrikant.
Bron: NEN-EN-IEC 61439-1
NEN-EN-IEC 61439-1 bevat de algemene normen voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen. De NEN-EN-IEC 61439-3 bevat de specifieke normen voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen voor gebruik door leken. Dit betreft de groepenkasten in woningen.
Steeds vaker worden er schakel- en verdeelinrichtingen gebouwd op basis van lege behuizingen. Indien hiervan wordt uitgegaan geldt de NEN-EN-IEC 60670 reeks. Deel 60670-24 gaat in het bijzonder over behuizingen voor gebruik door leken, zoals in woningen. Deze norm geeft uitstekende informatie over hoe de warmtehuishouding in een verdeler berekent kan worden. Met uitgebreide voorbeelden wordt uitgelegd hoe je de warmtehuishouding in een verdeler kunt berekenen. Iets wat elke fabrikant zou moeten hanteren. Klanten worden vaak misleidt door opmerkingen als “Voorzien van Kema-keur componenten”, zonder dat de normen voor samenbouw zijn gehanteerd.