Vorige week berichtten wij, naar aanleiding van het bericht van Vandebron, over de extra kosten die deze energieleverancier in rekening brengt bij het terugleveren van zonnestroom aan het net. Echter hebben wij, bij nader inzien, te weinig nuance aangebracht, waardoor het bericht negatiever overkwam dan het in feite is. De extra kosten die je dient te betalen bij het terugleveren van stroom aan het net, kun je namelijk (zoveel mogelijk) voorkomen...
Betalen voor terugleveren zonnestroom? Dat kun je voorkomen
Vandebron gaat een vast bedrag rekenen per maand op de energierekening voor het terugleveren van stroom naar het net. Dit wordt berekend op basis van het jaarverbruik en het aantal kWh dat de klant jaarlijks teruglevert aan het net.
De eerste 5 kWh die een klant teruglevert, kost niets. Klanten die jaarlijks tussen de 5 en 1000 kWh terugleveren, moeten hiervoor betalen. Zij betalen minimaal 4 euro per maand en dit bedrag loopt vervolgens per 1000 kWh op tot maximaal 46 euro per maand (bij meer dan 5000 kWh). Dit bedrag wordt verwerkt in het termijnbedrag.
'Ook met nieuwe regeling blijven zonnepanelen financieel aantrekkelijk'
Betalen voor terugleveren klinkt niet gunstig voor zonnepaneeleigenaren, uw klanten. Maar als we eens inzoomen op het gemiddelde kWh dat wordt opgewekt, verbruikt en teruggeleverd, lijkt het mee te vallen.
Volgens een woordvoerder van Eneco wekt het gros van zijn klanten min of meer gelijk op aan wat ze gebruiken. Ook mensen met veel zonnepanelen én een warmtepomp gebruiken in de wintermaanden zoveel stroom dat ze uiteindelijk niet of nauwelijks netto terugleveren aan het net.
Gemiddeld gezien wordt per huishouden ongeveer net zoveel opgewekt (2855 kWh) als gebruikt (2760 kWh).
Voor huishoudens die wel meer opwekken wordt het nu interessant om anders om te gaan met de opgewekte stroom. Ook is de overstap naar een dynamisch energiecontract dan interessant. Bij een dynamisch energiecontract is de vergoeding voor teruglevering altijd gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. Die vaste terugleveringskosten zijn daarom niet van toepassing.
Zonnestroom opslaan voor later gebruik
De belangrijkste tip voor uw klanten met zonnepanelen is vooralsnog: gebruik zoveel mogelijk zélf die stroom. Zet de vaatwasser, wasmachine en droger aan wanneer je de meeste stroom opwekt. Of laad de auto tijdens die piekuren op.
Is dat niet altijd mogelijk? Dan is de stroom (tijdelijk) opslaan in een thuisbatterij, thermische accu of boilervat ook een slimme optie. Dit heet 'energiemanagement'. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is op dit gebied? Schroom niet om contact op te nemen met Team Duurzaam of met uw contactpersoon van Technische Unie. Wij helpen u graag verder!