Waterschaarste is het meest dreigende klimaatprobleem, volgens een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De veranderingen in het klimaat, zoals hevige regenbuien, stijgende zeespiegels en extreme hitte (en droogte), veroorzaken nu al problemen en verergeren naar verwachting in de toekomst alleen maar meer.
Watertekort grootste klimaatrisico voor Nederland
Snel voorbereiden op weersextremen
Hoewel sommige klimaatveranderingen, zoals warmere seizoenen en de stijging van het water in de Noordzee, redelijk voorspelbaar zijn, blijft de praktijk vaak verrassingen bieden.
Onverwachte gebeurtenissen, zoals de temperatuurstijging tot boven de 40 graden in 2019 en de daaropvolgende stortregens en overstromingen in Limburg in 2021, tonen aan dat Nederland snel moet handelen om zich voor te bereiden op deze weersextremen.
Warmer, droger én natter
Het PBL-rapport identificeert drie belangrijke klimaattrends voor Nederland:
Het wordt warmer, droger én natter.
Als deze trends brengen klimaatrisico's met zich mee. Zo wonen er op dit moment 8 miljoen Nederlanders in overstroombaar gebied. Wateroverlast in dichtbevolkte gebieden leidt tot forse schade aan infrastructuur. Toename van hitte in de zomers leidt tot directe gezondheidsschade. Dat is nu al jaarlijks een kostenpost van een miljard euro.
Extreme droogte is weer schadelijk voor de landbouw, natuur en de waterkwaliteit. Daar hebben we nu nog bestaande adaptiemaatregelen voor, maar volgens het rapport zitten we al aan de grens van wat nog mogelijk is. Zo is er nu al een (dreigend) drinkwatertekort in verschillende delen van ons land.
Grote rol voor installatiebranche bij drinkwatertekort
De aanpak van klimaatrisico's wordt als 'urgent' bestempeld door het PBL, met name vanwege de uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Het planbureau pleit voor structurele keuzes en langetermijnbeleid om Nederland aan te passen aan de klimaatverandering.
In het drinkwatertekort speelt de installatiebranche een belangrijke rol. Benieuwd wat er mogelijkheden zijn? Bekijk dan onze pagina tu.nl/water