WAT KOST OVERSTAPPEN OP EEN WARMTEPOMP?

Door Technische Unie
8 januari 2021
author-image

Wat betekent en kost het voor uw klant als hij moet overschakelen op een hybride systeem of een volledige warmtepompinstallatie?

Hybride of volledig van het gas af?

Een hybride systeem betekent dat de warmtepomp samen met de cv-ketel werkt. Uw klant is dan nog niet volledig van het gas af. Het voordeel hiervan is dat de woning niet compleet geïsoleerd hoeft te worden om rendement te maken. Dubbelglas en spouwmuurisolatie is wel handig bij een goede werking van een hybride systeem.

Wat kost een hybride installatie?

Met een warmtepomp naast een cv-ketel bespaart uw klant ongeveer de helft op gas. Mits de woning voldoende geïsoleerd is. De energiekosten halveren echter niet, omdat een warmtepomp stroom gebruikt. Koopt uw klant een warmtepomp voor 4.600 euro en trek je de subsidie er vanaf, dan is uw klant ongeveer 2.800 euro kwijt aan de installatie. Milieu Centraal rekent dat een klant dan ongeveer 240 euro per jaar bespaart op zijn energiekosten. De terugverdientijd is in deze berekening 11,7 jaar.

Wat kost een volledige warmtepompinstallatie?

Een volledige warmtepompinstallatie zónder hr-ketel is andere koek. Bij zo'n installatie is het van groot belang dat de woning van uw klant zeer goed geïsoleerd is. De goedkoopste variant van een volledige warmtepompinstallatie is de warmtepomp met lucht als bron. Dan is uw klant ongeveer 5.200 euro kwijt inclusief subsidie. De nettobesparing op de energierekening is dan ongeveer 160 euro per jaar. De terugverdientijd loopt dan op tot 32,5 jaar. Maar, dan hebben we nog niet berekend dat de gasaansluiting ook weg is (195 euro per jaar). In dat geval is de terugverdientijd zo'n 15 jaar.

Een grondgebonden warmtepomp is duurder in aanschaf. Ook in verband met de boring die daarbij plaatsvindt. De jaarlijkse energiebesparing wordt daardoor wel hoger (495 euro per jaar). Voor een warmtepomp van 8.500 euro (inclusief subsidie) heeft uw klant een terugverdientijd van pakweg 20 jaar.

De kosten van warmtepompen dalen in de toekomst

De overstap van aardgas naar elektrische warmtepompen kost geld. Gelukkig gaat de technologie razendsnel en door grotere productieaantallen zullen naast de dalende prijzen van zonnepanelen, ook de kosten voor warmtepompinstallaties dalen. Het juiste moment om over te stappen op een warmtepomp bepaalt uw klant zelf. Al dan niet samen met u. Wanneer uw klanten ook van het gas af gaan: terugverdienen doen ze het uiteindelijk zeker.