EEN WARMTEPOMP IN DE STAD, KAN DAT? VIER VRAGEN VAN INSTALLATEURS

Door Technische Unie
27 mei 2020
Technische Unie

Tijdens de thema-avond “Van Ketel naar Warmtepomp” bij Technische Unie in regio Amsterdam konden installateurs hun duurzaamheidsvragen stellen aan de aanwezige specialisten. De vier belangrijkste vragen beantwoorden we hier opnieuw. Zodat óók installateurs uit de rest van het land hier direct mee aan de slag kunnen.

Van het gas los in vier vragen

Het kabinet wil dat Nederlandse huizen en bedrijven minder gas verbruiken en meer door duurzame warmte en restwarmte worden verwarmd. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Maar welke huizen zijn eigenlijk geschikt voor een warmtepomp? Hoe gaat dat met bestaande bouw? En wat kun je in geval van renovatie het beste doen? En hoe vraag je subsidies aan?

Praktische adviezen

De zonnepanelen van LG behouden hun geleverde vermogen langer dan conventionele panelen. Zelfs na 25 jaar produceren de LG NeON® 2 en NeON® R nog meer dan 90 procent van hun oorspronkelijk vermogen. Daarom geeft LG ook 25 jaar product- en opbrengstgarantie.

Vraag 1: Welke huizen zijn geschikt voor een warmtepomp?

Op 12 juni 2018 kwamen installatiebedrijven uit Amsterdam en omgeving bijeen in ons verkoopkantoor in Amsterdam Watergraafsmeer. Installateur Erik Bek en duurzaamheidsspecialisten van Technische Unie Gert Westland en Willem Peters namen de aanwezigen mee in de stappen die moeten worden gezet om van het gas los te komen.

Talloze vragen werden beantwoord, het onderwerp leeft duidelijk onder installateurs. Vier vragen sprongen er duidelijk uit. Omdat mogelijk meer installateur hier baat bij hebben, hierbij (opnieuw) de antwoorden.

Vraag 2: Wat is er mogelijk voor bestaande bouw?

Bij verduurzaming en/of renovatie van een woning wordt aangeraden om eerst te starten met de Trias Energetica. Dit houdt in feite 3 concrete stappen in, op weg naar duurzaam wonen of werken:

• Beperk energieaanvraag
Isoleer muren, vloeren, dak en leidingen
• Gebruik duurzame energie
Hernieuwbare energie met behulp van zon, bodem, water, lucht of biomassa
• Gebruik energiebronnen efficiënt
Let op energielabel of energieverbruik

Voordat er ook maar gedacht wordt aan een warmtepomp, is het verstandig om eerst de woning compleet te isoleren en ventileren.

Vraag 3: Moet het hele verwarmingssysteem worden omgebouwd voor een warmtepomp?

Is uw klant wel klaar voor een warmtepomp, maar woont deze in een woning met een volledige cv-installatie en radiatoren? Ook dan kunt u een oplossing bieden met bijvoorbeeld een Caldameg installatie.

‘Waarom ben je hier niet eerder over begonnen?’ De reacties in de zaal zijn duidelijk, zodra het Caldameg-verwarmingssysteem ter sprake komt. Deze oplossing biedt mogelijk uitkomst voor renovatieprojecten in de stad. Lees meer over het Caldameg-verwarmingssysteem voor bestaande bouw.

Vraag 4: Kan ik berekenen hoeveel subsidie mijn klant ontvangt?

Voordat u in gesprek gaat met een klant over een offerte, is het fijn om op een rij te hebben welke subsidies en leningen aangevraagd kunnen worden. Zo biedt u uw klant inzage in wat het allemaal kost, en vooral ook: wat het terugverdienmodel is. De website Energiesubsidiewijzer helpt u hierbij. Voor elke plaats in Nederland zijn subsidies en andere regelingen gebundeld op deze website.

De overstap naar een warmtepomp kost geld. Het juiste moment om over te stappen op een warmtepomp bepaalt uw klant uiteindelijk zelf. Maar wanneer uw klant ook van het gas af gaat: terugverdienen doet het uiteindelijk zeker.

Meer thema-avonden

Het animo voor deze praktische thema-avonden over stap voor stap verduurzamen in Amsterdam en eerder in Den Haag is groot. Op basis van de vragen van installateurs en bijvoorbeeld werkvoorbereiders kan de inhoud van het programma steeds beter op klanten worden afgestemd en kunnen deze avonden ook worden ingevuld voor andere vestigingen van Technische Unie. Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem contact op met uw vestiging en houd ook uw e-mail in de gaten.

Alles over warmtepompen